Beauty / Lichaam
Lichaam

Last van heftige menstruatieklachten? 1 op de 3 loopt er veel te lang mee rond

Misschien ken je het wel: heftige rug- of buikpijn, zo erg dat je soms niet eens overeind kunt blijven staan. En dan is er nog de misselijkheid, krampen, hevig bloedverlies... Veel vrouwen kennen deze problemen: maar liefst 1 op de 3 ervaart heftige menstruatieklachten, zo blijkt uit een nieuwe onderzoek van het VU. Toch blijft een groot deel hiervan veel te lang doorlopen met deze vervelende klachten, zo stelt professor Judith Huirne van het VUmc.

Schaamte

Volgens Huirne vinden veel vrouwen het moeilijk om over hun menstruatieproblemen te praten en heerst er schaamte. En wanneer we dan uiteindelijk naar de dokter besluiten te gaan, zijn de klachten vaak al verergerd. "Er is veel schaamte," vertelt de professor. "bovendien klagen vrouwen niet zo snel. Maar wanneer ze uiteindelijk medische hulp zoeken, dan wordt regelmatig de onderliggende oorzaak van hun klachten over het hoofd gezien.” Er wordt volgens haar nog teveel gekeken naar symptoombestrijding, en nog veel te weinig naar de oorzaak.

Nieuwe technieken

"Jarenlang beperkte de behandeling zich tot het voorschrijven van hormonen of het verwijderen van de baarmoeder. Maar inmiddels zijn er voldoende nieuwe technieken beschikbaar waarbij de onderliggende oorzaak effectief en minder ingrijpend behandeld kan worden." Volgens de gynaecoloog rust er een taboe op menstruatie in het algemeen en gynaecologische klachten in het bijzonder. Daarom wachten vrouwen vaak te lang met het aankaarten van problemen. En dat terwijl deze problemen uiteindelijk zelfs vruchtbaarheidsproblemen kunnen geven.

De professor is duidelijk, volgens haar moeten we aandacht vragen voor onze gynaecologische problemen. En: ze pleit voor speciale behandelcentra waar vrouwen met gynaecologische klachten terecht kunnen. "Hier kunnen vrouwen de juiste zorg krijgen." 

Lees ook: Mijn ervaring met de menstruatiecup

Bron: de Telegraaf
Foto: iStock