5 x natuurlijke ingrediënten die je NOOIT op je gezicht moet smeren

Gezicht door Miranda

We zijn dol op DIY's en natural beauty. Huidverzorging die je al in je koelkast hebt liggen, hoe ideaal is dat? Denk bijvoorbeeld aan een yoghurt-honing masker tegen puistjes of een avocadomasker tegen een droge huid. Tja, multifunctioneel is het wel. Maar hoe ver kun je gaan? En welke producten moet je 100% vermijden? Wij zochten het voor je uit.

skincare niet op gezicht

1. Limoensap

Het ‘fabeltje’ achter limoensap is als volgt: mensen beweren dat het dezelfde werking heeft als een toner (dit zorgt dat vlekken verwijderd worden). Maar niets is minder waar, want limoensap schijnt erg slecht te zijn. De zuurtegraad kan de pH-waarde van je huid aantasten. Hierdoor kan je beschermlaag vernietigd worden waardoor je huid snel ontstoken, geïrriteerd en getekend wordt. Oftewel: leuk voor over salades, maar niet voor op je gezicht.

2. Mayonaise

Ja, dit klinkt inderdaad vies. Toch doen mensen het, omdat ze geloven dat het ‘hydraterend' voor je huid is. Ondanks dat het smeren van mayonaise niet per se schadelijk is, kan het wel je poriën verstoppen. En op acne zit je waarschijnlijk niet te wachten…

3. Alcohol

Mensen geloven dat wanneer je alcohol over je gladde en vette huid wrijft, het de huid zou uitdrogen. Maar bewezen is dat wanneer je dit doet, je het beschermlaagje van je huid beschadigt. Hierdoor wordt je huid zwak en gevoelig voor ontstekingen. 

 

4. Bakpoeder

Misschien heb je wel gehoord dat je bakpoeder, vaak gemengd met honing, kunt gebruiken als scrub. Maar ook dit tast de pH-waarde van de huid aan waardoor je toplaag, oftewel je beschermlaag, afbreekt. Hierdoor kunnen bacteriën en andere nare stoffen in de toplaag terecht komen. Hallo rode, beschadigde huid…

5. Rauwe eieren

Sommige mensen gebruiken eiwit om poriën te verkleinen. Ja, serieus. Wanneer je eiwit op je gezicht smeert, zal je gezicht ‘strakgetrokken’ aanvoelen. Hierdoor kun je denken dat het werkt, maar niets is minder waar. Rauwe eieren kunnen salmonellabacteriën bevatten, die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Ieh! Wij raden dus ook aan om die rauwe eieren lekker te laten liggen. Er bestaan trouwens wel kant en klare maskers met ei-extract, maar die dragen dit risico niet. Die maskers zijn namelijk niet gemaakt van rauwe eieren.

Dus laten we, nu we dit weten, maar gewoon normale maskers aanbrengen. Safety first!

Lees ook: Dit is waarom je je gezicht niet onder de douche moet wassen