Diëtiste onthult: 6 x wat je moet eten voor jonge en gezonde huid 

Eten door Roos

Bij een mooie en gezonde huid denk je al snel aan het smeren van crème, een goede nachtrust en veel water drinken. Toch zijn er nog veel meer dingen die ervoor kunnen zorgen dat je huid minder snel verouderd en een daarvan zijn bepaalde type voedsel. 

Collageen is je vriend

Volgens de Australische diëtiste Melanie McGrice is de gezondheid van je huid, haar en nagels grotendeels afhankelijk van wat je eet. Wil je lief zijn voor je huid? Zorg dan dat je heel veel fruit en groente eet. Die stimuleren de collageen productie, wat weer zorgt voor een stralende huid. McGrice onthult 6 etenswaren die allemaal bijdragen aan een stralende huid:

1. Appel

Van alle soorten fruit komt de appel het beste uit de test voor de productie van collageen. Daarbij is het een ideale gezonde snack voor tussendoor en weerhoudt je ervan om naar ongezonde suikers te grijpen. 

2. Zoete aardappel

Zoete aardappel heeft een lage Glycemische index (GI). Hiermee wordt gemeten in hoeverre koolhydraten als suiker worden opgeslagen in je bloed. Hoe lager, hoe gezonder. Daarbij bevat zoete aardappel veel vitamine A, wat voor een mooie en gezonde huid zorgt.

Lees ook: Waarom je 's ochtends liever niet twee kopjes koffie achter elkaar drinkt

3. Knoflook

Hoewel knoflook altijd bekend staat om het feit dat het je adem verziekt, is het daarentegen geweldig voor je huid. Het stimuleert de doorbloeding en dat zorgt voor een stralende huid. Daarnaast bevat het een antioxidant genaamt allicin, wat je huid beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf, zoals zon, uitlaatgassen en rook. 

4. Spinazie

Spinazie zit boordevol vitamine A en C. En die zijn lief voor je huid.

5. Vette vis zoals zalm

Vette vis is de rijkste bron van omega 3 die er is. Rijker krijg je ‘m niet. En dat is goed, want omega 3 zorgt voor een frisse huid en stralende lokken. 

6. Boerenkool

Het verouderingsproces van je huid gaat samen met de afbraak van collageen. In boerenkool zitten ontzettend veel carotenoïden die die afbraak tegengaan, waardoor je huid sterk en stevig blijft.

Lees ook: Dit wordt dé food-trend van 2018

Ultieme boosdoeners: suiker en alcohol

Suiker is de ultieme boosdoener voor puistjes: “Onderzoek heeft aangetoond dat voedsel met een hoge suikerwaarde zorgt voor uitbraken in het gezicht”, aldus McGrice. Het is dus slim om koekjes en snoepgoed te vermijden. 

En ja, helaas, ook hier komt ‘ie weer voorbij: alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat de huid uitdroogt en er dof uit komt te zien. Maar helemaal geen alcohol drinken? Dat is wel een taaie en voor de meesten van ons niet haalbaar. McGrice begrijp dat en adviseert: “Kies je er toch voor om wat te drinken, drink dan met mate en zorg ervoor dat je het compenseert met veel water.” 

Lees ook: Aldi brengt chocoladewijn op de markt