Gekruld haar? Co-washing is het geheim voor een mooie krullenbos

Haar door Michelle Bakker

Ben je gezegend met een mooie bos krullen op je hoofd? Dan kan het zomaar zijn dat je soms last hebt van droog haar. Krullend haar heeft de neiging vaak droger aan te voelen dan steil haar, dat komt doordat de natuurlijke vetten die je hoofdhuid produceert zich moeilijker een weg kan banen door krullend haar. Mede hierom kiezen steeds meer dames met gekruld haar ervoor om hun haar niet met shampoo te wassen, maar met conditioner. Dit wordt ook wel co-washing genoemd en wij vertellen je er alles over wat je moet weten.

Lees ook: Zelf je pony knippen: zo doe je dat

No poo

Co-washing komt voort uit de no poo-beweging: oftewel nooit meer shampoo gebruiken. Vrouwen met krullen die hun haar niet meer wassen met shampoo, maar soms met conditioner houden daar mooi gevoede krullen aan over. Omdat co-washing steeds populairder wordt, spelen merken daar handig op in: er worden steeds meer conditioners op de markt gebracht die ook reinigende kwaliteiten hebben. Zo heb je toch het idee dat je je haar een beetje gewassen hebt, zonder dat je het uitdroogt. 

Ingrediënten conditioner

Wanneer je besluit je haar voortaan met conditioner te wassen is belangrijk om naar de ingrediënten van de conditioner te kijken: vermijd bijvoorbeeld siliconen. Eigenlijk zijn alle ingrediënten die eindigen op -onen een slecht plan: deze middelen zijn een stuk lastiger uit je haar te wassen waardoor resten zich kunnen ophopen op je hoofdhuid en bah.

Hoe vaak co-washing?

Afhankelijk van je haartype en andere omstandigheden zoals het weer kun je je haar zo vaak co-washen als je zelf wilt. Houd hierbij goed je haar in de gaten: voelt het een beetje nat-vettig aan? Dan co-wash je het waarschijnlijk te vaak. 

Shampoo blijft soms nodig

Je haar wassen met conditioner kan, maar je kunt het beste toch zo nu en dan een milde shampoo erbij pakken. Doe je dit niet, dan kan je hoofdhuid ontzettend gaan jeuken. Wij raden eens of twee keer per week wassen met shampoo aan. 

Co-washing is niet voor iedereen

Heb je last van eczeem op je hoofdhuid? Dan kun je co-washing proberen, maar let wel goed op wat dit met je hoofdhuid doet. Soms verergert het namelijk de situatie. In dat geval is co-washing niet voor jou weggelegd. Ook als je van jezelf erg vet haar hebt, zul je shampoo nodig hebben om de overtollige oliën weg te wassen. 

Lees ook: Dit is hét haaraccessoire van de zomer 2019