WTF-uitspraak van advocaat: 'Draagt vrouw gescheurde jeans? Onze plicht om te verkrachten'

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Iedereen heeft zo zijn eigen mening over de gescheurde spijkerbroek-trend. Over smaak valt te twisten, maar hoe iemand zich kleedt is uiteindelijk aan de persoon zelf. Een 'blote' outfit is daarom ook geen vrijbrief om iemand aan te raken. Lijkt me logisch. Een advocaat in Egypte vindt van niet. Hij gaat zelfs zo ver dat hij vindt dat vrouwen die een gescheurde spijkerbroek dragen, verkracht moeten worden. Ja, dat lees je goed.

gescheurde broek

Lees ook: Huidstriemen lelijk? Kunstenares laat zien hoe mooi ze kunnen zijn

Nationale plicht

Deze en meer bizarre uitspraken deed hij tijdens een tv-debat die ging over de prostitutiewet in Egypte. "Vind jij het acceptabel dat een meisje in kleding rondloopt waarbij je een stuk van haar billen ziet? Wanneer een meisje er zo bijloopt, dan is haar lastigvallen een patriottische plicht en haar verkrachten een nationale plicht", stelde hij tijdens de uitzending.

Klacht

Godzijdank viel zijn 'advies' absoluut niet in goede aarde bij de kijkers. De Egyptische Nationale Vrouwenraad is woest en wil een klacht indienen tegen de conversatieve advocaat en tegen de tv-zender waar het debat op werd uitgezonden. Volgens de voorzitter van de raad zijn de uitspraken volledig in strijd met de grondwet. Ze vindt het bovendien choquerend dat het juist een advocaat is die deze mensonterende uitspraak doet.

Seksueel geweld is een groot probleem in Egypte. In een onderzoek uit 2008 bleek dat 83 procent van de Egyptische vrouwen ooit seksueel lastig gevallen is. Een nog schokkender feit: 53 procent van de ondervraagde mannen vond dat "de vrouwen er zelf om vroegen".

Lees ook: Yasmine (20): 'Ik werd op mijn 15e in Palestina uitgehuwelijkt'