Stoppen met roken? Bij dit bedrijf krijg je als niet-roker 6 extra vrije dagen

De maatschappij door Roos

In Japan is alles groot, groter, grootst. En dat blijkt ook nu maar weer het geval te zijn wanneer het gaat om anti-rook campagnes. Het Japanse bedrijf Piala Inc. uit Tokyo gaf haar niet-rokende werknemers zes dagen extra per jaar vrij ter compensatie van de lange rookpauzes van hun collega’s. Een reden om te stoppen misschien?

Vijftien minuten rookpauze

Volgens een woordvoerder van het bedrijf ontstond het idee naar aanleiding van een klagende werknemer dat de lange rookpauzes van collega’s voor problemen zorgde. Even snel een sigaretje doen is er bij Piala Inc. niet bij, want het bedrijf zit op de 29e verdieping. Heen en weer voor een rookpauze duurt minimaal 15 minuten. Na een snelle rekensom besloot de CEO van het bedrijf om niet-rokende werknemers zes extra vrije dagen per jaar te geven.

Belonen in plaats van straffen

Naast dat het in eerste instantie om rechtvaardigheid te doen was, is het voor vier werknemers al een stok achter de deur geweest om te stoppen met roken. “Ik hoop mijn werknemers te stimuleren om te stoppen met roken door hen te belonen, in plaats van te straffen”, aldus de CEO Takao Asuka. Inmiddels hebben 30 van de 120 werknemers al gebruik gemaakt van de nieuwe regeling en hun vrije dagen opgenomen. 

Lees ook: Kater? Bij dit bedrijf kun je een 'hangover day' opnemen