Seks & relaties / Relaties
Relaties

8 x waarom je een partner met een hoge emotionele intelligentie wil

Vergeet de mysterieuze mooiboys die de boel spannend weten te houden. Uiteindelijk zijn dat de types die je net zo makkelijk weer aan de kant schuiven. Om een sterk team te vormen waarin jullie gelijk zijn, heb je veel meer aan iemand met een hoge emotionele intelligentie (EQ). Waarom? Hieronder acht redenen om een soulmate met een hoog EQ te vinden.

1. Ze zijn heel empatisch

“Dit is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij iemand met een hoog EQ”, volgens Susan Krauss Whitbourne, een Canadese professor gespecialiseerd in psychologie en hersenwetenschap. Volgens haar zien mensen met een hoog EQ wanneer je iets dwars zit en weten wat te doen om je beter te laten voelen. Ze zijn betrokken en zullen nooit onverschillig reageren wanneer je met een probleem zit.

2. Ze investeren in de mensen waar jij van houdt

Het komt vaak voor dat mensen hun vrienden verliezen omdat de partner niet in de smaak valt. “Bij iemand met een hoog EQ zal dat je niet gebeuren, omdat hij of zij zal investeren in de band met jouw familie en vrienden”, aldus Whitbourne. Hierdoor zal je nooit in isolatie belanden en alleen nog maar met je partner omgaan.

3. Ze luisteren goed

Hoe fijn is het om een partner te hebben die echt luistert naar wat je te zeggen hebt, in plaats van je alleen maar laat uitspraken zodat diegene je daarna met zijn eigen mening kan bombarderen. 

4. Ze zijn niet bang om ruzie te maken

Hoe leuk het ook klinkt om iemand te hebben die het altijd met je eens is of zich makkelijk aanpast, is het ook een teken van weinig betrokkenheid. Twee verschillende mensen hebben nu eenmaal meningsverschillen, daar ontkom je niet aan. In plaats van zijn of haar kop in het zand te steken, zal iemand met een hoog EQ de tijd nemen om een meningsverschil uit te praten.

Lees ook: Relatiecoach onthult: doe dit iedere dag zes seconden voor een goede relatie

5. En ze zijn goed in ruzie maken

Het zijn ook maar mensen, niemand is perfect. “Iemand met een hoog EQ zal tijdens een ruzie echter geen aanval op jou openen”, volgens Whitbourne. “Ze zullen misschien dingen zeggen die pijn doen of waar ze spijt van krijgen, maar hebben ook de kracht en het inzicht om dit toe te geven.” Op deze manier wordt je relatie sterker door een ruzie. 

6. Ze zijn niet impulsief

Een beetje spontaniteit is natuurlijk nooit weg. Toch is er een verschil tussen iemand die last minute een weekendje weg boekt en iemand die van zijn derde baantje ontslagen wordt omdat de bedrijfscreditcard is misbruikt. “Mensen die heel impulsief zijn luisteren niet, ze kijken vooral naar zichzelf”, volgens Whitbourne. Daar zul je met iemand die emotioneel intelligent is geen last van hebben.

7. Ze hebben zelfkennis

Iemand met zelfkennis kent zijn of haar gebreken en zal niet snel in een situatie belanden waarin ze zichzelf overschatten. Je weet wat je aan iemand hebt en die persoon weet het zelf ook.

8. Ze vinden persoonlijke ontwikkeling belangrijk

Toch vinden mensen met een hoog EQ ontwikkeling erg belangrijk volgens Whitbourne en zullen altijd proberen om te werken aan hun gebreken. Ze staan open voor feedback en hechten altijd waarde aan jouw mening. 

Heb je zo iemand gevonden? Klamp je als een koalabeertje aan hem of haar vast en laat diegene nooit meer los!

Lees ook: Ben jij een bitch tegen je partner? Wij weten waarom (en dit kun je er tegen doen)