Waarom Cu2 eigenlijk best wel geniaal was

Vrije tijd door Michelle Bakker

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar echt mensen - er was een tijd vóór Facebook en Instagram. En er was zelfs een tijd voor Hyves. Kennen we Cu2 nog? We mogen toch wel stellen dat Cu2, oftewel: het leukste online smoelenboek, dé voorganger van Hyves en Facebook was. En alhoewel Cu2 de tand des tijds niet helemaal voorspoedig doorstaan heeft, was de profielensite eigenlijk best wel geniaal, en hoofdredacteur Michelle legt uit waarom.

Cu2

HTML4life

Cu2 was niet zomaar voor iedereen. Een Cu2-pagina aanmaken was zó gepiept, maar om er een mooi profiel van te maken, kon je urenlang aan de slag met HTML-codes. <br>, <a href="link">link</a> en <img src="plaatje.jpg"> waren je beste maten. En aan die kennis heb je tot aan de dag van vandaag nog regelmatig iets gehad.

Hvjwjnmk

Cu2 begreep al voor Twitter dat je niet meer dan 140 tekens nodig had om je geluid te laten horen. Reageren kon namelijk wel, maar echt lange berichten… Nope. Gewoon in een zin vertellen wat je van het betreffende profiel vond en verder niet janken. En daarmee werd je ook nog eens verdomde handig met het inkorten van zinsdelen, woorden en complete zinnen. Hvj, ntb, hvjwjnmk, jwt, ly, lysm, hhevvj, knzj, glzj vlogen je met regelmaat om de oren.

Cu2 vroeger

Interessant

De vragenlijsten van Cu2 waren fan-tas-tisch. Met name om ze zelf in te vullen natuurlijk, want of je nou saus erop of liever ernaast had, tja, dat kon eigenlijk niemand verder iets schelen.

No shame, only fame

In de Cu2-tijd bestond er nog niet zoiets als schaamte. Seks of alcohol was bijvoorbeeld een standaard vraag in de Cu2-vragenlijst. En die beantwoordde je gewoon naar alle eerlijkheid: dat je bijvoorbeeld nog maagd was en dat je voorkeur daarom liever uitging naar Passoa-jus of een bessen-7up. Zo was het ook tegelijkertijd de manier om meer te weten over jouw love interest. Je moest wel echt nog moeite doen om elkaar te vinden. Want zo makkelijk als op Facebook ging het allemaal nog niet. Wist jij veel dat Laura uit je klas alleen te vinden was onder 0-------lautjuhhh-$exxyy-$ugahhh-86. (Dat die 0-------- voor elke naam gebruikt werd om bovenaan te komen bij de reacties was overigens alleen bekend onder de diehard pro's, waaronder jij.)

Everybody was catfishin'

Liegen was aan de orde van de dag en helemaal algemeen geaccepteerd op Cu2. Waar je het liefst in sliep? Naakt natuurlijk, of in de boxer van je vriendje. Maar laten we eerlijk zijn, op die leeftijd sliepen we allemaal nog met een blokbeugel in een flanellen pyjama, met een knuffel en de deur naar de overloop op een kier.

Diep

Cu2 liet ook de donkere kant van het leven niet onbelicht. Zo was het duivelse dilemma ‘cremeren of begraven’ standaard opgenomen in de Cu2-vragenlijst. Best bijzonder, ervan uitgaande dat het leeuwendeel van de respondenten niet ouder is geweest dan 19 jaar. Maar het gaf niet! We vulden het allemaal netjes in. Net als de vraag of je in reïncarnatie gelooft of wat je zou vragen als je ‘God’ een vraag mocht stellen. Diep.

Br3eZah

Je werd niet alleen creatief met woorden, maar ook met leestekens. Een gewone tekst werd al een $tuKk..$pAnN3nD€r als je er wat dollartekens, hoofdletters, leestekens en cijfers tegenaan knalde. En je was pas echt stijlvol als je openingszin uit niets meer dan AlL3s GuCci? bestond. 

Om even alle misverstanden uit de wereld te helpen: Cu2 bestaat nog steeds. Echter is het nu naar eigen zeggen een ‘spannende datingsite’, oftewel alles waar we niets mee te maken willen hebben. Cu2 as we know it is allang van de kaart geveegd. En eerlijk gezegd vindt ondergetekende het best wel jammer dat haar profiel hiermee ook verloren is gegaan. Oh, de nostalgie!

Lees ook: WIN: Doe mee aan ons onderzoek en win OGX haarpakket