Aha! Daarom vind je het zo heerlijk om de puisten van je vriend(in) uit te knijpen

Relaties door Laura

Aan puisten heeft ie-der-een een hekel. Het uitknijpen van puistjes daarentegen… je walgt ervan óf je houdt ervan. Persoonlijk kan de Ze-redactie wel genieten van een goede uitknijpvideo op zijn tijd, buiten de lunchpauze natuurlijk. Veel pimple poppers blijken ook dol te zijn op het uitdrukken van de puistjes en mee-eters van hun geliefde. Een therapeut vertelt over de psychologie achter deze bijzondere fascinatie.

Puist uitknijpen vriend(in)

Lees ook: 25+ en nog steeds puistjes? De oorzaken en oplossingen

Euforie

Je handen beginnen te jeuken als je een mee-eter of puistje ontdekt bij je geliefde. Je smeekt wanhopig of je het mag uitknijpen. Dolgelukkig ben je als hij/zij schoorvoetend bezwijkt onder je smeekbeden. Je gaat er goed voor zitten, tong uit je mond en knijpen maar! Je knijpt, je drukt, je duwt en dan… pats! Wát een climax. Het blijft een bizar fenomeen dat sommige koppels dit zo graag bij elkaar doen. Hoewel de meeste mensen puistjes vies vinden, kan het dus een waar genot zijn om je partner te ontdoen van de gele of zwarte imperfecties. Psychotherapeut Matt Traube legt aan The Insider uit waar die opmerkelijke euforie vandaan komt.

Romantisch gebaar

Is een lange wandeling langs het strand het meest romantische wat je kunt doen in een relatie? Nee, hoor. Elkaars pukkels uitknijpen blijkt veel intiemer te zijn. “Hoe vies het voor sommige mensen ook klinkt, de puisten van je partner uitknijpen toont aan dat je erg close bent en een speciale band hebt.” aldus Traube.

Onderliggende issues?

Hoe lief dat ook klinkt, de psychotherapeut denkt ook dat het verlangen een teken kan zijn van een onderliggend relatieprobleem. “Voor velen is de huid een metafoor voor de persoon of de relatie. Een imperfectie kan gezien worden als iets dat opgeruimd of afgehandeld moet worden. Je kijkt naar het puistje en denkt: ‘Iew, dit voelt niet goed. Het zit op mijn partner, dus ik moet het oplossen’. Je zou het kunnen zien als het willen verbeteren van je partner.”

Anti-stress

Zoek je nog een goede stress reliever na een drukke dag? Inspecteer de poriën van je schatje, want Traube vertelt ook dat het pimple poppen een gevoel van opluchting geeft en zelfs stress kan verminderen.

Lees ook: 7 middeltjes tegen acne: van bietensap tot aardappel