Jaimie (21) transformeerde binnen 1,5 jaar tot een man

Psyche & spiritualiteit door Laura

Kijk je ook altijd vol bewondering naar fitte Instagrammers die een Bourgondisch buikje binnen een jaar tijd verruilen voor keiharde abs? Over indrukwekkende transformaties gesproken… De 21-jarige Jaimie maakte binnen anderhalf jaar de overgang van girly girl naar stoere vent, maar dat ging niet zonder pijn en verdriet.

Zijn omgeving reageerde gechoqueerd, toen Jaimie de transformatie naar man begon. Jaimie zag er op en top vrouwelijk uit. Lang, gekruld blond haar. Jurkjes met bloemetjes. Hij vertelde zijn inspirerende verhaal aan Cosmopolitan.

Opgroeien tot man

“Vanaf jongs af aan voelde ik me al ‘anders’, maar door mijn religieuze opvoeding was ik erg beschermd. Ik wist niet echt iets over transgenders. Ik weet nog dat als 5 jarige dacht: ik wil opgroeien tot een man.” Toen hij 15 jaar was, wist hij zeker dat hij diep van binnen eigenlijk een man was.

Zijn moeder accepteerde helaas alleen zijn seksuele geaardheid. “Ze zei tegen me: ‘Ik vind het niet erg dat je op meisjes valt, maar waarom moet je je kleden als een man?’ Het draaide voor mij niet om mijn seksuele oriëntatie, maar om hoe ik mezelf wilde neerzetten.”

Op de middelbare school zette hij de schaar in zijn lange haren. Zijn familie vond het maar niks, dus hij trok in bij een vriend uit de LGBT-gemeenschap. Niet alleen zijn naasten, maar ook andere mensen uit zijn omgeving bemoeiden zich met zijn verandering. “Iedereen in mijn woonplaats kende me als een knap dorpsmeisje. Toen ik begon met de transitie konden ze het niet geloven. Ze dachten dat ik een mental breakdown had of zoiets. Mensen vonden me een freak.”

In 2015 begon zijn transformatie. Gelukkig vond hij genoeg steun bij LGBT-vriend en online gemeenschappen, zoals Instagram. “Online beelden gaven me hoop dat ik mijn lichaam kon veranderen. Ik zag het grote effect dat testosteroninjecties op iemand kon hebben."

Te mannelijk

Hoewel hij over het algemeen positieve commentaren krijgtvan uit de transgender-community, heeft hij ook reacties gehoord dat hij “te mannelijk” of “binair” (je identificeren als man óf vrouw, red.) wil zijn. Op Instagram wil hij met zijn Transformation-berichten laten zien dat niet elke overgang hetzelfde eruit ziet. “Mensen moeten stoppen met resultaten vergelijken. Ik probeer me niet voor te doen als iemand die ik niet ben. Dit is gewoon wie ik ben. Als iemand het lef heeft om te zeggen ‘ik ben transgender, ‘ik ben gay’ of ‘ik ben biseksueel’, geloof ze dan alsjeblieft. Steun ze, want stereotypes moeten gebroken worden.”

“De reis hiernaartoe is hectisch geweest. Ik heb zoveel over mezelf geleerd en het is fantastisch om eindelijk mezelf te kunnen zijn. Ik heb mijn familie verloren en de meeste van mijn vrienden. Ik wil iedereen bedanken die mij steunde en aanmoedigde op Instagram. Jullie zijn nu mijn familie!”

Lees ook: Hanne (29): Ik heb hiv opgelopen door onbeschermde seks