Dit zeggen je nagels over je gezondheid

Beauty door Annelot

We smeren er zo nu en dan een lakje op, maar écht goed kijken naar onze nagels doen we meestal niet. Toch kan het uiterlijk van je nagels veel zeggen over hoe het met je gezondheid gesteld is. Er zijn vijf verschillende manier waarop je nagels je iets kunnen vertellen over je gezondheid. Lees en leer:

1. Je nagels worden geel

Zijn je nagels hard en geel? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan betekenen dat je een schimmelinfectie hebt, maar het kan ook komen dat je het ‘gele nagelsyndroom’ hebt. De basislaag van je nagels doet er dan heel lang over om nieuwe huidcellen te produceren. Ook kan het zijn dat je een ademhalingsziekte hebt die ervoor zorgt dat er te weinig zuurstof bij je nagels komt. Raadpleeg bij twijfel even je huisarts.

2. Je nagelriem bolt op

Dit kan komen doordat de huid onder je nagelriem waarschijnlijk te weinig voedingsstoffen heeft gekregen. Grote kans dat je een infectie onder de leden hebt. Ook als je koorts hebt (gehad) kunnen je nagelriemen gaan opbollen.

3. Je nagels worden blauw

Op extreem koude dagen kunnen je nagels blauw worden. De oorzaak hiervan is zuurstof te kort in je vingers en tenen. Het nagelbed kleurt dan donker en gaat zelfs blauw uitslaan. Maar let op: het kan ook betekenen dat je longemfyseem of astma hebt. Je lichaam kan de zuurstof dan niet meer goed verdelen waardoor je nagels overgeslagen worden.

4. Je nagels worden zwart of bruin

Schrik niet, dit kan komen door huidkanker. Je nagelbed is letterlijk ziek en gaat een ongezond kleurtje produceren. Ook kan er zijn dat er helemaal niets aan de hand is. Donkere mensen kunnen namelijk ook weleens een donkere strepen op hun nagels krijgen. Dit betekent helemaal niets.

5. Je hebt witte lijnen op je nagels

Als je deze lijnen hebt, duidt dat op een tekort aan voedingsstoffen. Vaak gaat dit om eiwitten of zink. Bij de huisarts kun je laten uitzoeken of je echt een tekort aan aan dagelijkse stoffen hebt. Ze kunnen dan ook kijken hoeveel eiwitten jouw lichaam nodig heeft. Voor zink staat gemiddeld 11 gram per dag voor vrouwen.

Lees ook: Hoe je het beste zelfbruiner kunt verwijderen volgens experts