Tien wetenschappelijke bewijzen dat je verliefd bent

Liefde door Michelle Bakker

Liefde, zucht, de liefde. Niets zo fijn als liefde. De vlinders in je buik, de opwinding, de spanning, het verliefde gevoel… maar hoe weet je nu echt zeker of het echte verliefdheid is of gewoon een pure opvlieging van lust? Wetenschappers hebben duidelijke verschillen ontdekt tussen mensen die tot over hun oren verliefd zijn en mensen die vooral lust ervaren. Als we Dr Helen Fisher mogen geloven, een antropologe aan de Rutgers University, zijn er tien wetenschappelijke tekenen die bewijzen dat je écht verliefd bent. Welke kun jij afvinken?

1. Aan iemand anders denken op een romantische manier is onmogelijk

Dankzij een vergrote hoeveelheid centrale dopamine, het stofje waardoor je beter kunt focussen en concentreren, zal iemand die verliefd is alleen maar oog hebben voor één persoon. Volgens Dr. Fisher hebben we de diepe verbinding die we voelen met onze love interest te maken met onze paringsdrift. Deze moedigt ons aan ons te focussen op maar één persoon.

2. Je denkt dat je love interest de beste persoon is die je ooit ontmoet hebt

Liefde kán een vertekenend beeld van de realiteit geven, oftewel: je draagt de welbekende vette roze bril. Wanneer je verliefd bent zie je maar al te graag iemands mindere kanten over het hoofd. Je bent aan het dagdromen, denkt constant aan de momenten die je met hem of haar beleefd hebt en je leest jullie leuke appgesprekken opnieuw en opnieuw. Ook dit hebben we aan onze dopamine te danken.

3. Je hebt aan de lopende band stemmingswisselingen

Liefde blijkt een van de grootste verslavingen te zijn, als we Dr. Fisher mogen geloven. Als gevolg hiervan kan verliefdheid behoorlijke stemmingswisselingen met zich meebrengen. Je balanceert tussen enerzijds positieve gevoelens zoals euforie, vrolijkheid en een ontembare energie en anderzijds minder leuke momenten zoals angst, paniek en wanhoop.

4. Je kunt niet stoppen met denken aan diegene

Wanneer je net hoteldebotel verliefd bent geworden op iemand, kan het zomaar zo zijn dat je maar liefst 85 procent van de dag aan diegene denkt, zo blijkt uit onderzoek. Een vorm van obsessief gedrag, als we wetenschappers mogen geloven, die voortkomt uit een afname van serotonine in onze hersenen.

5. Jullie brengen samen veel tijd door

Succesvolle koppels investeren veel in hun relatie, zoals tijd, energie en emoties. Wanneer een relatie net een beetje van de grond komt zullen verliefde mensen opvallend meer tijd doorbrengen met hun nieuwe duifje. Elkaar vaak zien, diepe gesprekken hebben en de eerste stappen zetten naar een serieuze relatie.

6. Jullie willen alleen nog maar samen zijn 

Naast alle fijne gevoelens en emoties die vrijkomen bij het verliefd zijn, komen er ook kanten naar boven die wat minder leuk zijn: bezitterig zijn, jaloezie, de angsten om afgewezen te worden en uit elkaar te gaan. Het laatste kan er zomaar voor zorgen dat je sociale evenementen skipt om bij je liefje te zijn.

7. Jullie maken samen toekomstplannen

Dit stukje hebben we aan evolutie te danken. Die eerste verliefde gevoelens worden automatisch opgevolgd door toekomstplannen. Van het boeken van een eerste vakantie samen tot aan dagdromen over een droomhuwelijk en kinderen. Samen toekomstplannen maken zorgt voor een hechtere band.

8. Jij wordt verdrietig wanneer je partner slecht nieuws hoort

Liefde gaat gepaard met grote empathische gevoelens, dus als er iets gebeurt dat jouw partner verdrietig maakt voel jij misschien letterlijk hun pijn. Empathie zorgt ook voor offers binnen een relatie. Je gaat compromissen sluiten. Van het instemmen met een film die niet perse jouw smaak is tot aan verhuizen naar een andere plek voor een nieuwe baan van de ander.

9. Je probeert nieuwe dingen

Net als compromissen sluiten zul je ook vaker nieuwe dingen willen proberen die je partner leuk vindt. Eten waarvan je altijd zei het direct weer uit te spugen blijkt ineens toch niet zo vies en die sport die je nooit wilde proberen staat nu ineens op je to do-lijst. Deze onderbewuste impuls brengt jullie interesses dichterbij elkaar, wat de kans op een lange relatie vergroot.

10. Je wilt ZO GRAAG ik hou van jou zeggen

De behoefte om te zeggen dat je van iemand houdt heeft een doel: het geeft ons onbewust toestemming om definitieve toekomstplannen samen te maken. Daarbij dragen deze woordjes bij aan een gevoel van comfort en veiligheid. Feitje: uit onderzoek blijkt dat het bij heterokoppels de mannen zijn die vaak als eerste ik hou van je zeggen. En, zo blijkt ook, ze worden ook sneller verliefd.

Lees ook: Bewezen: Deze 15 banen zijn slecht voor je relatie