Deze factoren bepalen de geur van je vagina

Vrije tijd door Annelot

Een vies geurtje aan je vagina is natuurlijk best wel vervelend. Of nu bezorgd bent dat je vriend het ruikt of bang bent dat het iets vervelends betekent, zoals een druiper of een levensbedreigende ziekte, je bent niet de enige die zich hier zorgen over maakt. Maar schiet niet meteen in de paniekstand, want het is heel normaal dat de geur van je vagina verandert. Dit geldt natuurlijk niet als hij van de ene op de andere dag extreem naar vis ruikt, maar over het algemeen zijn er heel veel factoren die ervoor zorgen dat de geur verandert. Dit zijn de belangrijkste:

1. Zweet
Als je op een hete zomerdag veel zweet, kan dat de geur down under wel eens beïnvloeden. Al helemaal als je bijvoorbeeld veel knoflook hebt gegeten, maar dit zal niet langer dan een paar uur moeten blijven hangen.

2. Je menstruatiecyclus
Het moment waarop je zit in je cyclus, kan ook de geur van je vajayjay bepalen. Hier mag je je hormoontjes voor bedanken. Meestal is deze verandering erg subtiel en merk je er weinig van. Als je ongesteld bent, kan de geur wel wat extremer veranderen. Bloed ruikt nu eenmaal een beetje en al helemaal aan het einde van je menstruatie, als het bloed wat ouder is, zal het wat sterker ruiken.

3. Nieuw wasproduct
Mensen die altijd hetzelfde wasproduct gebruiken hebben minder last van vieze geurtjes dan mensen die steeds veranderen van merk en/of product. Dit komt doordat de PH-waarde van je vagina dan verandert. Let wel op: je vagina met zeep wassen, kun je sowieso beter niet doen.

4. Een infectie
Het is niet het meest frisse onderwerp, maar ook door een schimmelinfectie kan de geur van je vagina veranderen. Als je merkt dat het down under een tijdje niet zo fris ruikt en je daarbij ook last krijgt van een branderig gevoel en/of jeuk, is het een slim plan om even een bezoekje aan je dokter te brengen.

Bron, bron, bron, bron