Eten wordt beter verteerd als je deze combinaties eet

Eten door Mariëlle

Sommige gerechten zijn niet uit de lucht komen vallen. Neem jou het simpele gerecht salade caprese: tomaten, mozzarella, basilicum en olijfolie. Of kaas met mosterd. Olijfolie en azijn, vlees met kruiden. Toen we met Intersport in Oostenrijk waren, leerden we tijdens een kookworkshop bij de biologische winkel in Schladming dat het allemaal combinaties zijn die worden gemaakt om het eten beter te verteren. Daarnaast smaakt het ook nog heel lekker.

Het zit namelijk zo: je bloed heeft een bepaalde zuurgraad. PH-waarde noemen we dat. Eten heeft ook een bepaalde zuurgraad. Wanneer je alleen maar groenten en fruit eet gaat die zuurgraad enorm omhoog en is je voeding ongebalanceerd. Wanneer je alleen maar vlees eet idem.

Bij een salade caprese wordt de zuurgraad van de tomaten en basilicum in balans gebracht door de vetten in de olijfolie en de mozzarella. Bij kaas wordt het vet weer gecompenseerd met de zuren uit de mosterd. Van hetzelfde laken een pak bij bitterballen met mosterd (wat het niet ineens een gezonde snack maakt natuurlijk). Zo wordt het makkelijker door het lichaam opgenomen en beter verteerd. Het gaat allemaal om de balans. Ons werd geleerd dat je eigenlijk alles wat vet is moet je compenseren met iets zuurs en andersom.

Maar het gaat nog verder. Voor ons werden twee lijstjes opgesteld die globaal aangeven welke voedingsmiddelen jouw PH-waarde in balans brengen. Wanneer je die voedingsmiddelen in verhouding met elkaar combineert is jouw PH-waarde in balans. In de ene kolom stonden: groene kruiden (basilicum, peterselie, bieslook en dergelijken), andere kruiden, olie en gist. In de andere kolom stonden fruit, vlees, granen, tomaten (en andere groenten), suiker en azijn. Het is belangrijk om per maaltijd de balans te vinden door deze twee lijsten met elkaar te combineren voor een goede spijsvertering. Natuurlijk zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die thuishoren in de lijstjes. Maar met deze kun je al een flink eind op weg. Het is een mooie rode draad.

Bron, bron, bron