Dit is waarom je sokken verdwijnen in de was

Mode & trends door Mariëlle

Je hebt net een nieuw paar nieuwe sokken. Je stopt het volledige paar in de wasmachine. Standje 60 (sokken stinken, dus die stand mag wat hoger), scheutjes wasmiddel, scheutje wasverzachter... Hier kan weinig verkeerd gaan zou je denken. En toch lijkt het wel alsof mister Hans Klok daar ergens in je wasmachine verstopt zit, want één sok is gone na het draaien van de was. 'Die tweede sok komt wel weer een keertje boven water' denk je nog. Maar nee hoor, die tweede sok kun je vergeten. Die vind je nooit meer terug. Hoe kan dat nou, want eigenlijk kan hij toch nergens anders naartoe dan de wasmachine? Per mensenleven zou je zelfs 1264 sokken verliezen. Hoewel ons dat wat aan de hoge kant lijkt. Maar hoe zit het nou?

Dit is nieuws
De verdwijntruc schijnt zich helemaal niet in de wasmachine zelf afspelen. Meestal wordt de was gescheiden in verschillende soorten en kleuren. Een stapeltje voor de gekleurde was, een stapel voor de witte was, zwarte was, handwas, hete was enzovoort. Dát is het moment waarop het verkeerd gaat. Sokken zijn zo klein, die blijven in andere kleren hangen of je legt ze zelf per ongeluk bij het verkeerde stapeltje. Of je laat de sok per ongeluk onder het bed of achter de wasmand verdwijnen. Helemaal niet zo mysterieus, gewoon slordig. En dan kom je later met de stofzuiger... je kunt vast wel raden hoe dit verhaal afloopt.

Er is nog een optie
Sokken verdwijnen niet alleen maar uit onoplettendheid van hun 'baasje'. In de droogfase kan er ook het één en ander gebeuren. Eerlijk, als je je sokken op een droogrek hangt, klem je ze dan altijd vast met een wasknijper? Hoe vaak gebeurt het wel niet dat iemand er langs loopt en per ongeluk een sokje van het rek wappert? Jep, daar wordt jouw paar incompleet. Kijk trouwens voor de grap eens achter de radiator. Waarschijnlijk is dat ook een eye opener.

Er is zelfs een formule voor: (L+C) - (PxA). Waarbij L staat voor laundry formaat (het formaat van de was in combinatie met de frequentie dat je wast), C staat voor was complexiteit (hoeveel soorten wasjes je draait, oftewel: hoe goed je de was scheidt), P staat voor de positiviteit tegenover het doen van de was (gemeten op schaal van 1 tot 5) en A staat voor de mate van aandacht (rol je de mouwen uit, rol je de sokken uit en dat soort handelingen?). Hoe hoger de uitkomst, hoe meer kans dat jij je sokken verliest.

Bron, bron, bron, bron