Waarom te weinig zout eten slecht voor je is

Eten door Annelot

Het is best wel algemeen bekend dat te veel zout eten slecht voor je is. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten en mensen met een hoge bloeddruk moeten al helemaal oppassen dat ze niet teveel zout binnen krijgen. Toch? Maar uit de resultaten van een nieuwe, wereldwijde studie blijkt dat voor de meeste mensen helemaal niet op te gaan. Te weinig zout eten is daarentegen wél heel slecht voor je, volgens dit onderzoek. Sterker nog: het verhoogd de kans op hart- en vaatziekten.

Onderzoekers aan de mcMaster Universiteit in Canada volgden vijf jaar lang een groep van 133.00 mensen. Er werd gekeken naar de hoeveelheid zout dat ze binnen kregen en het risico op hart- en vaataandoeningen. Ze hielden ook rekening met het verschil tussen mensen met een hoge bloeddruk en mensen met een normale bloeddruk.

De resultaten waren best wel verassend, want het bleek dat mensen met een hoge bloeddruk meer kans hadden op hart- en vaatziekten als ze meer dan 3 gram zout per dag aten. Maar mensen met een normale bloeddruk bracht een heel zoutrijk dieet helemaal geen extra risico’s met zich mee. Toch had die groep wél weer risico op hart- en vaatziekten als ze te weinig zout innamen.

Als je een normale bloeddruk hebt hoef je je dus helemaal geen zorgen te maken over een zoute maaltijd, maar juist over te weinig zout binnenkrijgen. Wij scheuren hier meteen een dikke reep Tony's Chocolonely caramel sea salt open.

Bron, bron, bron, bron