Vanaf morgen ziet de wereld er voor rokers totaal anders uit

Vrije tijd door Annelot

Je hebt ze vast wel eens gezien toen je in het buitenland was: pakjes sigaretten met daarop enge plaatjes van dode baby’s, verschrikkelijke gebitten en verschrompelde longen. Vanaf morgen wordt dat ook de werkelijkheid in Nederland. Fabrikanten moeten vanaf dan namelijk afschrikwekkende plaatjes op alle pakjes sigaretten en shag drukken.

De overheid denkt dat door de enge plaatjes op de pakjes minder mensen zullen beginnen met roken en meer mensen gaan stoppen, Het is de bedoeling dat de pakjes rokers echt afschrikt. Ze gaan dus ook bewust voor een flinke ‘in your face’- tactiek en laten de plaatjes 65 procent van het hele pakje innemen.

Deze nieuwe wet brengt ook nog wat andere veranderingen met zich mee. Zo worden click-sigaretten en sigaretten met smaakjes zoals vanille verboden. Menthol sigaretten mogen nog wel verkocht worden, maar daar wordt in 2020 een einde aan gemaakt. Ook de productie van kleine pakjes sigaretten met minder dan tien stuks erin en shag van minder dan 30 gram is vanaf morgen niet meer toegestaan. Dat laatste punt snappen we alleen niet helemaal.

In 2015 rookte nog 24,6 procent van de mensen boven de 12 jaar. Gaat dit helpen om het aantal rokers in Nederland terug te dringen?

Bron, bron, bron, bron, bron