Geen winterdip maar een lentedip

Vrije tijd door Noortje

De lente is inmiddels een tijdje bezig. Heerlijk! Het zonnetje, de bloemen en de rokjes die eindelijk weer uit de kast kunnen maken je helemaal blij. Eindelijk die grauwe en kille winter overleefd. Toch is de lente niet voor iedereen energie-boost.

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft weleens last van een lentedip of voorjaarsmoeheid. Wanneer de lente aanbreekt worden deze pechvogels vermoeid, krijgen ze stemmingswisselingen en zijn ze vatbaarder voor ziektes zoals griep. Natuurlijk heeft niet iedereen het zo hard te pakken dat ze de hele lente in bed moeten liggen, maar ook een lichte vorm van deze symptomen is natuurlijk vrij irritant wanneer je lekker van het weer wilt genieten. Het klinkt misschien een beetje raar. Is eindelijk het slechte en donkere weer weg, word je moe en chagrijnig!


Toch is dit verschijnsel prima te verklaren. In de winter zit je vooral binnen en is er, wanneer je wel buiten bent, meestal geen zonnetje te bekennen. Hierdoor krijg je vaak veel te weinig vitamine D binnen. Aan het einde van de winter, dus wanneer de lente begint, krijgt je lichaam echt last van dit tekort. Vitamine D hebben we nodig om vermoeidheid, depressies, infecties en zelfs diabetes tegen te gaan. Eigenlijk is een lentedip dus gewoon een late winterdip.


Gelukkig is er iets tegen te doen. Ons lichaam kan namelijk op andere manieren vitamine D aanmaken dan alleen maar door de zon. Zorg dat je in de winter extra veel vette vis zoals zalm, haring en makreel eet. Kijk ook of er in je bak- en braadproducten margarine zit. Dit is ook een goede bron van vitamine D. Ben je niet zo van de vis en boter? Dan kun je natuurlijk altijd vitamine D-suplementen slikken. Redheads hebben een groot voordeel qua lentedips: zij maken namelijk hun eigen vitamine D aan!



Bron, bron, bron, bron, bron