Lifestyle / Reizen
Reizen

10 plekken waar je naartoe moet voordat ze verdwenen zijn

Mens en natuur gaan de laatste honderd jaar niet echt meer lekker samen. Er wordt vaak gezegd dat de mens als een ziekte is voor de aarde, omdat we haar zo slecht behandelen, dat ze er door beschadigd raakt. De volgende tien prachtige bestemmingen gaan helaas zo hard achteruit, vaak direct of indirect door mensen, dat ze over niet al te lange tijd helemaal verdwenen kunnen zijn. Zet deze tien plekken dus maar snel op je bucketlist, nu het nog kan.


1. Galapagoseilanden
Door het toenemende toerisme gaan deze paradijselijke eilanden erg achteruit. De cruiseschepen vernietigen de riffen, de dieren die nieuwe inwoners meenemen zorgen ervoor dat de oorspronkelijke diersoorten verdwijnen en de natuur moet wijken voor resorts. Kortom: het ecosysteem wordt vernietigd. Het is onbekend hoe lang deze ooit zo mooie eilandengroep nog kan overleven.


2. De Malediven
Door de stijgende waterspiegel die de klimaatsverandering met zich mee brengt, zijn de eilanden langzaam aan het verdrinken. Ze zijn nu dan ook 's werelds laagst liggende natie. De overheid van India is al bezig met andere woonvoorzieningen voor inwoners te creëren dus er wordt gelukkig wel iets aan gedaan. Toch zijn de Malediven naar verwachting binnen 100 jaar verdwenen. Huilen!


3. Groot Barrièrerif
De Groot Barrièrerif of Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. De stijgende temperatuur van de oceanen, de stijgende waterspiegel en het leegvissen van de oceanen zorgen ervoor dat elke dag hele stukken koraal verdwijnen. Er is al een hoop weg en binnen 100 jaar zal er niks meer over zijn. Dat wordt lang zoeken naar Nemo...


4. Venetië
Iets dichter bij huis: het sprookjesachtige Venetië. Net als de Malediven is Venetië ook simpelweg aan het verdrinken. De stad is natuurlijk een expert in het omgaan met water, maar of ze de stijgende zeespiegel nog heel lang vol kunnen houden is een andere vraag. Er worden dan ook voorspellingen gedaan waar we niet blij van worden. Er wordt verwacht dat verwacht dat Venetië binnen 70 jaar is verdwenen. Dat wordt dus waarschijnlijk al geen familie uitje met de kleinkinderen naar deze stad...


5. de Dode zee
De Dode zee krijgt zijn water van de Jordaanse rivier. Omringende landen tappen deze rivier alleen zo erg leeg voordat het water de Dode zee bereikt, dat de zee al voor een derde deel droog staat. Wil je nog op je rug kunnen drijven zonder moeite, door het hoge zoutgehalte in deze zee? Zorg dan dat je er binnen 50 jaar bent. Daarna is 'ie weg.


6. de Alpen
sinds 1980 zijn de Alpen al voor 20% verdwenen. De grootste oorzaak hiervan is het opwarmen van de aarde, waardoor de gletsjers smelten. Plan binnen de komende 40 jaar zo veel mogelijk skitripjes naar dit paradijs. Over 40 jaar zal dit waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn.


7. Madagaskar
In Madagaskar komen de meest verschillende en meest zeldzame flora en fauna voor. Door houtkap, verbranding en stroperij verdwijnt het hele ecosysteem in hoog tempo. De verwachting is dat Madagaskar binnen 35 jaar kaal is. Als je de gelijknamige film in het echt wil beleven moet je dus snel zijn.


8. Kongobekken
?Op de Amazone na ligt in Kongo het grootste regenwoud ter wereld. Als je je bedenkt dat wij bomen natuurlijk wel nodig hebben om adem te halen, is het niet een hele beste zaak dat dit woud in super hoog tempo uitdunt. De stroop op Gorilla's en ontbossing zijn de grootste boosdoeners. Deze is een beetje eng: het regenwoud is over 25 jaar verdwenen, als het zo door gaat. Greenpeace, where are you!?


9. Glacier National Park
Ook het prachtige Canada lijdt onder de opwarming van de aarde. Het land staat vol met gletsjers, die het ecosysteem in tact houden. Net als in de Alpen, zijn de gletsjers in Canada dus aan het smelten. Over 20 jaar zijn ze er niet meer. Shocking!


10. Taj Mahal
Het enige in deze lijst wat door mensen zelf is gemaakt: Taj Mahal. Dit indrukwekkende bouwwerk in India ken je vast en zeker. Het gebouw kan het aantal bezoekers niet meer aan en staat op instorten. Een andere grote reden is dat vogels de stenen van de toren meenemen. Wraakactie van Moeder Natuur? Het gebouw wordt waarschijnlijk binnenkort gesloten voor toeristen en zal waarschijnlijk nog zo'n vijf jaar overeind staan.

Verandert dit jouw bucketlist en/of de manier waarop je met de aarde om gaat?

Bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron