8 Tips om zonder koffie de ochtend door te komen

Eten door Itske

Sommige mensen zweren bij koffie in de ochtend, want anders worden ze niet wakker. Maar wij hebben een paar tips om de ochtend zonder koffie te beginnen en tóch wakker te worden.

1. Een appel in de ochtend doet wonderen. Er zitten net zoveel suikers in als een half blikje cola. Alleen zijn dit natuurlijke suikers en die werken net iets anders. Je wordt er namelijk wakker van en je hebt geen last van een dip.
2. Slaap met je gordijnen open. Door het zonlicht krijg je extra energie en word je dus ook makkelijker wakker.

3. Door in de ochtend een glas koud water te drinken word je wakkerder. Je slaapt acht uur lang zonder iets te drinken. Als je dan wakker wordt ben je eigenlijk een beetje uitgedroogd.
4. Koud water in je gezicht doet wonderen in de ochtend. Je lichaam schrikt als het ware wakker. Het heeft hetzelfde effect als een koude douche nemen, maar wij begrijpen heel goed dat je in de ochtend geen koude douche wilt nemen.
5. Ga een rondje hardlopen. Ook hier begrijpen we dat je het liever niet doet, maar je wordt er echt wakkerder van.

6. Sinaasappelsap helpt je ook om wakker te worden. Let er wel op dat je natuurlijke sinaasappelsap drinkt, en niet ééntje met honderdduizend toegevoegde suikers.
7. Er is een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat masseren in de ochtend helpt bij het wakker worden. Er zijn verschillende punten die je kunt masseren: de bovenkant van je hoofd, het punt tussen je duim en wijsvinger, onder het midden van je knieschijf of onder de bal je voet. Dit helpt je energieniveau een boost te geven.
8. De geur van pepermunt maakt je alert, gefocust en stimuleert je. Je kunt heel makkelijk met pepermunt wakker worden. Was jezelf met pepermunt douchegel of poets met pepermunt tandpasta.

Met deze tips begin je de dag wakker, maar zonder koffie.