Je kat gaat meer van je houden als je dit doet

Vrije tijd door Annelot

Als je een kat hebt, zal je het vast wel bekend voorkomen dat ze altijd lekker hun eigen gang gaan. Het ene moment willen ze lekker met je knuffelen en geven ze lieve kopjes tegen je been en het andere moment slaan ze hun klauwtjes uit en gaan ze vol in de aanval. Dit zit natuurlijk gewoon in de aard van het beestje, maar als kattenbaasje vraag je je toch nog weleens af of de liefde tussen jullie wel helemaal wederzijds is. Als je je kat flink verwent met snoepjes en ander lekkers, doet-ie in ieder geval wél lief tegen je, denk je dan. Maar dat blijkt dus totaal de verkeerde aanpak…

Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Veterinary Behavior blijkt namelijk dat je kat meer van je gaat houden als je hem of haar op dieet zet. Nouja... wat hij of zij denkt, weten we natuurlijk nooit, maar hij wordt wel liever tegen je. De onderzoekers hebben het gedrag van een groep van 58 katten met overgewicht in de gaten gehouden. De ene groep ging op dieet en de andere groep niet. De resultaten gaan je verassen, want de katten op dieet gingen dus écht liever doen tegen hun baasje. Ze sprongen vaker op schoot, spinden meer en gingen vaker naar de kattenbak (wat dus blijkbaar als een soort bedankje bedoeld is). Volgens de onderzoekers geven we onze harige vriendjes eigenlijk veel te veel te eten, omdat we dan denken dat we ze het beste verwennen.

Maar daardoor zijn ze nooit echt heel blij om eten te krijgen. Je kunt dus beter minder vaak hun bakje vullen en meer met ze gaan spelen. Je kat zal je dankbaar zijn!

Bron, bron, bron