Het bewijs dat alles zwaarder is in de winter

Vrije tijd door Annelot

De winter is een periode waar een heleboel mensen zich met grote moeite doorheen slepen. Je hebt het de hele dag door koud, buiten vriezen je ledematen eraf en het voelt alsof het de hele dag donker is. De winterdip is niet voor niets een term. Maar volgens recent onderzoek kunnen we hier helemaal niets aan doen. Dat zit zo:

Volgens wetenschappers aan de Universiteit van Luik zouden hersenen anders werken in de winter dan in de zomer. Dat hebben ze getest met 28 vrijwilligers die opdrachten moesten uitvoeren op verschillende tijden in het jaar. Om er zeker van te zijn dat de resultaten niet beïnvloed werden door andere omstandigheden dan die van het seizoen moesten ze allemaal 4 dagen vóór de test in een laboratorium verblijven met hetzelfde licht en dezelfde temperatuur.


Uit de testen bleek dat de hersenactiviteit per seizoen verschilt. In de zomer konden de deelnemers hun aandacht en concentratie namelijk veel beter bij de test houden dan in de winter. Dat is volgens de professoren wel te verklaren, omdat we in de oertijd in de zomer veel actiever bezig waren om eten te verzamelen.

Super logisch dus dat je je in de winter soms verschrikkelijk kunt voelen.

Bron, bron, bron, bron