Val af door taart te eten voor spiegel

Eten door Mariëlle

'Ja in januari doen we wel weer gezond' zei je lallend met twee oliebollen in je mond en één in je hand voor de volgende lading. Dat uitzicht op goede voornemens was zo slecht nog niet... totdat je ze moet waarmaken. Ja potjandorie, dat kan toch niet in één keer. Jij zit nog helemaal in je oliebollen-, champagne-, kalkoen-, chocolade-, gourmet-fase. Het is al vier januari, je doet écht je best, maar je blijft maar snakken naar zoetigheid en vadsig eten. Hoe kom je hier in vredesnaam ooit nog vanaf? Door dus gewoon lekker vadsig te eten, maar dan wèl voor de spiegel.

Het zit zo:
Professor marketing van de universiteit van Florida, Ata Jami, deed een onderzoek naar beslissingsgedrag bij zijn studenten. De groep studenten van 185 personen werd in tweeën gespitst. Beide groepen aten zowel taart als fruitsalade, het enige verschil was dat de ene helft het eten voor de spiegel naar binnen schoof en dat de ander groep zichzelf niet kon zien.

De studenten die zichzelf aangaapten terwijl ze aten vonden de taart minder lekker dan de andere groep. Bij het gezonde hapje, de fruitsalade, werd geen verschil ontdekt. Je drukt jezelf met de neus op de feiten. Als je jezelf ziet eten voel je je ongemakkelijk en zie je jouw december-vetjes veel sneller. Daardoor smaakt de taart je een stuk minder lekker. Dus als je jezelf van je ongezonde, in december aangeleerde eetgewoonten wilt ontdoen zou dit dus dè oplossing zijn.

Omdat eten voor een spiegel blijkbaar invloed heeft, denk Jami dat het werkt om bijvoorbeeld in de keuken een spiegel neer te zetten, zodat je sneller voor gezonde etenswaren zult gaan. Je hoeft dus niet bij elke hap die je in je mond stopt recht voor de spiegel te gaan staan, maar zorg dat die spiegel in je confrontatie-zone staat. Maar ja, je kunt het ook niet doen en gewoon lekker #dikengelukkig blijven.

Bron, bron, bron, bron