Ojee, krijgen Popcorn Time-gebruikers een boete?

Vrije tijd door Mariëlle

Filmpje checken? Popcorn Time it is! Maar hoe lang kan dat illegale gestream van films nog doorgaan? Het maken van die films is ook niet gratis namelijk. Natuurlijk weten we dat het gratis kijken van films via Popcorn Time eigenlijk niet gratis hoort te zijn. Er moet budget zijn om de films te maken. En als iedereen de films maar gratis blijft kijken, is er op een gegeven moment geen budget meer en komt er een dag dat er geen films meer gemaakt kunnen worden. Dat zou pas shit zijn.

Gratis films zijn duur
Al dat gratis film kijken kan je nu duur komen te staan. Als er een claim op je mat valt. Want de auteursrechthebbenden willen de Popcorn Time-gebruikers laten betalen voor het gebruik van de film-stream-site. Maar kan dit ook? Feit is dat het strafbaar is om materiaal dat beschermd is met auteursrechten uit illegale bron te downloaden. En het is ook strafbaar op illegaal verkregen materiaal te uploaden. Ook al gaat het bij Popcorn Time niet om downloaden of uploaden maar om streamen, het is even illegaal.

Maar
Er zijn ip-adressen van de gebruikers nodig om te achterhalen wie er gebruik hebben gemaakt van Popcorn-Time. Die ip-adressen kunnen door de internetprovider worden vrijgegeven aan de rechter tenzij het privacybelang zwaarder weegt (wat waarschijnlijk niet het geval is).

Maar 2
Waarom nu ineens wel, terwijl er zo lang weinig aan is gedaan? Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk te zijn dat er nu ineens wordt gejaagd op individuele gebruikers (het is vrij veel gedoe), hoewel het in Duitsland al wel is gebeurd. Wel zijn er auteursrechthebbenden die achter grote organisaties aan willen gaan. En ze willen wel stappen ondernemen tegen de gebruikers van Popcorn-time om de gebruikers te laten beseffen dat ze illegaal bezig zijn dat ze wel degelijk gepakt kunnen worden. Daarnaast is het niet altijd even makkelijk om de gebruikers te achterhalen (in verband met nieuwe technologieën) en worden legale alternatieven voor Popcorn Time steeds populairder.

Conclusie:
Waarschijnlijk zal het voor de gebruikers niet heel gevaarlijk worden, maar zullen de uploaders van gratis films banger moeten zijn. Wel vinden we dat je gewoon eerlijk moet betalen als je zin hebt om een filmpje te kijken. Als je een frietje haalt omdat je daar zin in hebt, loop je toch ook niet weg zonder te betalen?


Bron, bron, bron, bron, bron