Zijn alle fashion modellen aan de drugs? Nee hoor! - en meer mythes ontkracht

Mode & trends door Vrouwen redactie

Voor zijn werk als trainer bij Model Workout is Paultje veel in contact met fashion modellen, maar krijgt hij ook veel vooroordelen over modellen voor zijn kiezen. Paultje: "Waar ik mezelf nogal aan kan ergeren tot ik geel en groen zie, is hoe onwetend de meeste mensen willen zijn. Elk model is blijkbaar te dom om te poepen, steekt regelmatig een vinger in de keel of een lijntje in de neus en als ze echt heel erg graag willen dan werken ze zich liggend naar de top."

Boks 1
Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik een model ken dat volgens mij niet het verschil weet tussen het ene en het andere gat, maar de meeste meiden zijn druk bezig met een opleiding of met ander werk om ervoor te zorgen dat zij na hun modellencarrière zichzelf van een nieuwe uitdaging kunnen voorzien. Daarnaast zijn zij en hun agency druk bezig om het model als een product of als je wilt een bedrijf of household name neer te zetten. Wil je een succesvol bedrijf dan dien je toch echt je hersens te gebruiken en hard te werken. Vandaar dat ook niet iedereen het tot een supermodel weet te maken!

Boks 2
Komen eetproblemen bij modellen meer voor dan bij anderen? Als ik heel eerlijk ben denk ik dat de kans groter is voor mensen, zowel meisjes als jongens, die vatbaar zijn om dit te ontwikkelen altijd groter is wanneer je in een werkveld terecht komt waar het voornamelijk om uiterlijk gaat. Niemand hoeft model te worden, dat is een keuze. Daarentegen moet je wel over een dikke huid beschikken of er één ontwikkelen. Afgewezen worden omdat je niet dun genoeg bent of op welke uiterlijke kenmerken je ook hebt is natuurlijk alsof je op stront moet kauwen. Dat wil je liever niet.
Maar zo werkt het nou eenmaal en als ik persé een lang dun meisje met sproeten wil voor mijn nieuwe campagne, betekent dat als jij die kenmerken niet hebt simpelweg helemaal niks. Deal with it. Suck it up and tuck it in!

Boks 3
Pak aan die boks want ik ben nog niet klaar!
Nee, we zijn niet allemaal arrogant. Hoe komen mensen daar toch bij? Over het algemeen hebben wij allemaal ontzettend veel plezier in wat wij doen en zijn wij ons daar zeer bewust van. Er zullen net zo veel arrogante modellen zijn als in welk ander werkveld dan ook. Dat heeft niks met modellenwerk te maken. You just can’t sit with us. #sorrynosorry

Boks 4
Say no to drugs! Ik ga niemand vertellen of zij/hij wel of geen drugs mag gebruiken. Heroin Chique is al bijna 20 jaar uit de mode en zelfs Kate Moss loopt tegenwoordig liever in een rechte lijn dan dat ze ‘m opsnuift. Zijn er modellen die drugs gebruiken? Maar natuurlijk! Ben jij toevallig onlangs nog uit geweest of heb je een festival bezocht? Niet hypocriet doen want als je daar om je heen kijkt vertoeft de helft er zich in lala land. Snoep verstandig en ga sporten.

Boks 5
Terry Richardson, de fotograaf, staat er om bekend dat hij seks heeft met zijn modellen. Een aantal tegen hun zin in, vandaar de aanklachten denk ik zo. Of dat hun carrière goed heeft gedaan lijkt me sterk. Overigens werk je met zoveel opdrachtgevers en grote teams dat je er een dagtaak aan zou hebben om jezelf omhoog te ‘slapen’. Dus nee en dikke doei want modellen hebben wel iets beters te doen.

Boks 6
Zo glamorous is het trouwens niet. Het eindresultaat laat niet de vervelende castings, het eindeloze op en neer reizen, het ellenlange wachten en de vele afgewezen modellen zien. Er zijn duizenden modellen in alle vormen en maten (nee ze zijn niet allemaal graatmager, doe eens zelf onderzoek luiwammessen!), van commercieel tot editorial/high fashion. Misschien zouden mensen zelf wat meer mogen nadenken en realistischer moeten kijken naar welke reclame uiting voorzien van moddelen dan ook.

Wanneer je aan boksen denkt, wat komt dan naar voren? Vechten? Woede? Bloed? Niet bij mij. Ik denk aan vechten tegen vooroordelen. Sterker in mijn schoenen staan. Ik moest zelf tegen zo veel vooroordelen opboksen dat het mij mentaal uitputte en ik dat ook fysiek moest oplossen. En daarom is boksen als training ook goed voor je. Ook als model. Als vrouw. Het is namelijk voor je hele lichaam. It builds op your confidence! Of je nou als model zijnde continu wordt afgerekend op je uiterlijk of wat dan ook hetgeen is waar je tegen op moet boksen, deze manier van trainen geeft je zelfvertrouwen een boost. Je kan 1 op 1 trainen of in groepsverband en het is uiteraard niet voor iedereen geschikt maar waarom zou je het geen kans geven. Zodra je een boxing gym of les binnenstapt kan je many kinds of exercises verwachten – push ups, sit ups, bag work, speed ball work, sparren, joggen, gewichten en touwtje springen. Natuurlijk juich ik vooral toe dat je mee doet met onze Model Workout trainingen maar ik beveel elke vorm van trainen aan die jou op een positieve manier verder kan helpen.

Boks ouwe!

Photography by Poison Mafia