Cacaoboeren in Ivoorkust proeven voor het eerst chocolade - terwijl wij hun cacao gebruiken voor onze repen

Eten door Vrouwen redactie

Hmm, chocolade! Het is voor ons vrij normaal om even een reep chocolade te kopen in de winkel; voor een paar dubbeltjes heb je al een hele reep. De smaken wit, melk of puur zijn het populairst en daarnaast heb je nog veel variaties met nootjes, karamel, praline, noem maar op. Waar wij ons niet bewust van zijn is het feit dat veel van de cacaoboeren die de caco leveren voor onze chocola, niet eens weten hoe hun bonen worden gebruikt. Ze kennen chocolade niet eens, dat is toch gek!?

Televisieprogramma Metropolis ging langs bij de boeren in Ivoorkust om polshoogte te nemen en vroeg ze naar hun kennis van chocolade. De boeren verdienen zo’n €7,- per dag, en een reep kost daar al gauw €2,-. Ze kunnen zich dus eigenlijk geen chocoladereep veroorloven als ze nog een hele maand moeten rondkomen van dat geld. Het grappige is dat sommige boeren denken dat van cacaobonen wijn wordt gemaakt - gelukkig kunnen zij daar ook om lachen.