Lifestyle / Reizen
Reizen

5 tips voor een goedkope citytrip

Vaak korte tripjes maken maakt gelukkig, zo stelt de wetenschap. En tsja, wie zijn wij om tegen de wetenschap in te gaan? Maar als je meerdere keren per jaar met je rolkoffertje door de hal van Schiphol trippelt kan dat best een dure hobby zijn. Let wel: kán. Deze vijf tips van Milou, van reisblog Explorista.nl, maken je een citytripper op een thuisblijversbudget.

1. Reis met de bus
Berg je Frequent Flyer-pasje maar weer op, want vliegen is toch echt niet de goedkoopste optie. Zelfs met die Ryanair-vluchten (die ik met alle liefde maak), kun je niet op tegen de prijzen die busmaatschappijen rekenen op dezelfde route. Ik noem even een retourtje Parijs voor €30. Heen- en weer naar Londen voor vier tientjes. Goed, je doet er langer over, maar mag onbeperkt bagage mee nemen, en hebt meestal gratis wifi aan boord.

2. Hou de gratis ‘museadagen’ in de gaten
Je kunt je natuurlijk blauw betalen op je missie alle musea van een stad te zien, maar in veel gevallen is dat niet nodig. Zoek goed uit wat je écht wilt zien, en je zult merken dat heel veel gratis is (denk aan Barcelona). Daarnaast kent elke stad dagen waarop musea gratis te bezoeken zijn. Vaak is dit de eerste of laatste zondag van de maand. Mocht je dat museum toch willen bezoeken, dan kun je daar je schema op af stellen.

3. Volg alle maatschappijen online
Warning: je krijgt waarschijnlijk dagelijks de neiging je huis te ontvluchten richting dichtstbijzijnde tropische eilanden, onherbergzame jungles en glinsterende wereldsteden, maar het volgen van reismaatschappijen online (of via nieuwsbrieven) kan erg voordelig zijn. Zo houdt Ryanair elke dag een flash sale op Twitter, delen Transavia & KLM hun deals het eerste online, en won ik eens een retourtje Parijs via het Twitteraccount van Thalys.

4. Ben flexibel in je reisdata
Waarom denk je dat vliegtickets voor vrijdag en zaterdag zo duur zijn? Omdat iedereen dan op vakantie wil. Net als de zomermaanden juli en augustus. Het scheelt je rustig tientallen (en soms zelfs honderden) euro’s om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. En als je kunt vliegen op een woensdag in plaats van een vrijdag, dan is je citytrip ineens een stuk voordeliger. Bovendien: dan werk je toch gewoon een dagje ‘vanuit huis’? (Wink, wink)

5. Gratis rondleidingen
Allemaal even in koor: wat is het beste woord ter wereld? Gratis. In plaats van zelf hectisch door een stad te rennen terwijl je de kaart ondersteboven houdt, kun je je ook aansluiten bij de vele gratis walking tours die gegeven worden. Vrijwel elke grote Europese stad biedt ze aan. Het concept is simpel: kom gewoon opdagen op de geplande tijd en plek, en laat je door de stad leiden door een zeer geïnformeerde vrijwilliger die je alle geschiedenis, ins- en outs en hippe plekken van de stad laat zien. Hoewel gratis? Een fooi is wel gewenst aan het einde van de dag.

Meer tips over leuker & goedkoper reizen? Lees dan Milou’s reisblog Explorista.nl. Milou reist voor zo min mogelijk geld, zo vaak mogelijk de wereld over en deelt haar beste (budget)tips en ervaringen met jou.


Bron,bron,bron,bronbron