7 Dingen die je niet wist over nagelbijten

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Er zijn tal van mensen die telkens om één of andere onverklaarbare reden met hun vinger in hun mond terechtkomen. Heel raar. En dan tikt die harde nagel tegen je tanden. O jee, een velletje! Hap, hap, hap, velletje weg en de rest van je vinder ook zo ongeveer. Nagelbijten is écht een tik waar heel veel mensen aan lijden. Zowel voor de bijters als voor diegenen die er tegenaan moeten kijken. Het is eigenlijk voor niemand leuk. Maar waarom doen we het dan? Is het schadelijk? Eigenlijk weten we best weinig over deze ogenschijnlijke ongezonde eigenschap.

Wist je bijvoorbeeld dat...

- Nagelbijten niet standaard over je vingernagels hoeft te gaan? Onder nagelbijten verstaan we ook het afkloven van vingernagels. Officieel heet dit onychofagie. MAAR (oh jeetje, voel je ‘m al aankomen?), er bestaat ook het afkloven van je teennagels! Iew! Dit wordt podofagie genoemd.


- Er verschillende soorten nagelbijters zijn? De één wil gewoon zijn vingertop van het hakende stukje nagel ontdoen. Maar er zijn ook drang- en dwangmatige bijters. Net zoals er onbewuste bijters en sluipnagelbijters zijn. Tot die laatste groep horen mensen die alleen maar op hun nagel kauwen en hooguit een dun randje afbijten, zodat je niet kunt zien dat je te maken hebt met een nagelbijter. Jep, guilty!


- De oorzaak vaak te vinden is in stress.? Maar het kan ook komen door verveling, imitatiegedrag en het kan zelfs in de genen zitten.


- Nagelbijten helemaal niet zo onschuldig is? Naast dat je ongeveer je halve vinger eraf kunt scheuren die aan je afgekloven nagel blijft hangen, zorgt het er ook voor dat je een bron van bacteriën aan je lichaam doneert. Want dat gebeurt elke keer dat je vinger en mond met elkaar in aanraking komen. Aan de andere kant: goed voor je weerstand toch?


- Sommige mensen doen aan zelfverminking door middel van nagelbijten?


- Er vervormingen kunnen ontstaat door nagelbijten?


- Je kaakgewrichten en tanden kunnen beschadigen door nagelbijten?


Bron,
Beeld: bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron