Echte schoonheid komt van binnen

Gezicht door Vrouwen redactie

Celeste van Joost (21) is een van de nieuwe beauty bloggers op Vrouwen.nl. Deze enthousiaste dame studeert Journalistiek, blogt (voor haar eigen blog), is half Indisch en heeft een grote bos krullen. Vandaag heeft ze het over innerlijke schoonheid.

Als beauty blogger ligt de nadruk van m’n posts op de buitenkant. Toch? I don’t think so. Laten we bij het begin beginnen. De afgelopen weken, net voor tentamens en deadlines op school, sprak ik veel af met vriendinnen. Praten over the same old, same old. Maar iets viel me op. Het is opmerkelijk hoe veel van mijn (single) vriendinnen eigenlijk maar weinig zelfvertrouwen hebben. (Geloof me, dat heeft elke vrouw.) Maar in deze tijd van social media, Instagram en Tumblr - en dus blote, mooie vrouwen in overvloed - komt er net een schepje onzekerheid bovenop.

De wereld heeft nergens tijd meer voor. Alles moet snel, maar vooral makkelijk. Veel mensen steken niet meer echt de tijd en moeite in het echt goed leren kennen van iemand. Maar ik bedoel, écht goed. Mensen weten vaak niet meer wat ze willen in de liefde: de timing is niet goed, als het te serieus wordt lopen ze er liever voor weg of het is gewoon weg ‘net niet dat ene wat ze zoeken’ of niet goed genoeg. Hoe goed, mooi en leuk een vrouw ook is, ze zal nooit goed genoeg zijn voor een man die niet klaar voor haar is, of gewoon weg niet het dekseltje is op het potje.

Er goed uit zien doe je niet alleen voor jezelf. Dat is gewoon grote bull crap. Natuurlijk geeft dat je een zeker gevoel, maar als niemand op deze wereld zich iets aan zou trekken van hoe een ander er uit ziet, liep iedereen in zijn of haar pyjama of onesie en sloffen naar buiten. Hopsakee, zo naar het werk of naar school. En bestond overigens mascara, scheergel, haarmousse en concealer niet. Op het eerste gezicht voel je je tot iemand aangetrokken, maar als de binnenkant niks toevoegt, zal die interesse niet van lange duur zijn. Oftewel: “De buitenkant is misschien het visitekaartje, maar zonder een mooie binnenkant gaan er weinig mensen naar het feestje.“

Met deze iets wat lange inleiding, kom ik nu tot de kern:
Iedereen houdt van lijstjes, so do I. Dus ik ga je proberen in dit artikel mee te slepen naar een hoger niveau van zelfvertrouwen. Door een lijstje, maar ook door een positieve, optimistische peptalk à la Celeste.

1.“When we think of good things from people we know, we mostly think of things that come from the inside.” Neem een willekeurig persoon in gedachte en beschrijf wat als eerste bij je op komt als je aan diegene denkt. Dan zal je merken dat het iets is als: “Zij is echt grappig”, of: “Hij is echt intelligent”. En niet: “Ja, hij heeft mooie ogen”. De buitenkant is oppervlakkig. Mensen die geïnteresseerd zijn, kijken dieper. Als dat niet zo is, dan kun je maar beter blij zijn dat je diegene niet beter hebt leren kennen en kun je vrolijk op zoek gaan naar iemand met meer diepgang. Een positief karaktereigenschap is uiteindelijk hetgeen wat echt bij mensen blijft hangen.

2. Wat belangrijk is, wat er echt toe doet, is dat je tevreden bent met jezelf. Als je dat niet bent, kun je zo veel tutorials en tips volgen als je wil, maar zal je jezelf nooit ECHT mooi voelen. Tevreden zijn met jezelf heeft vooral te maken met acceptatie. Alles wat je niet kan veranderen, moet je accepteren. Hoe moeilijk dat soms ook is. Uiteindelijk zal je merken dat de mensen die je echt waarderen de minpunten die jij aan je uiterlijk stelt niet eens zien. Alles wat je wel kan en echt wil veranderen, moet je doen. Dat klinkt makkelijker dan het is, I know. Maar het is nou eenmaal de waarheid. Niks komt vanzelf. Als jij echt meer wilt sporten, dan moet je dat doen. Eenmaal die stap zetten, geeft je voldoening en na een tijdje: meer zelfvertrouwen. Onthoud: geen tijd = geen prioriteit. GO FOR IT!

3. Mooi is een abstract begrip. Voor de een heeft ‘mooi zijn’ een andere definitie dan voor de ander. Niet elke jongen houdt van dikke billen. Maar ook niet elke jongen houdt van dunne en lange benen, of Kim Kardashian, of Rihanna. Simple as that.

4. Blijf te allen tijde jezelf. Dit heeft zeker te maken met je mooi voelen. Als je niet jezelf kan zijn, voel je je niet op je gemak en dus onzeker. Laat zien wie je echt bent. Wees niet bang om net iets anders te zijn dan de rest, of om juist heel ‘standaard’ te zijn. Tegenwoordig hebben mensen er ook wel een handje van om perse anders te willen zijn dan de rest. News flash: je bent altijd anders dan de rest. Niemand is hetzelfde, maar ook niet iedereen is zichzelf. Ga op zoek naar wie je zelf bent. Als je dat weet, zul je zien dat je je een stuk mooier gaat voelen.