10 tips voor fotograferen in de sneeuw

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Hoewel we in Nederland op het moment zo'n beetje de warmste winter sinds de metingen hebben wil dat niet zeggen dat er nergens mooie winterse sneeuwlandschappen zijn om te fotograferen. Evelien van Fotografille.nl geeft je 10 tips voor het fotograferen in de sneeuw. Het seizoen van de wintersportvakanties is van start gegaan. Dus als je de tips niet hier kunt gebruiken, dan zeker wel tijdens je vakantie naar de sneeuw!

Tegenlicht
Sneeuw is nog mooier met de zon die alle kristallen laat schitteren. Dit zie je het beste met tegenlicht. Ben dus niet bang om tegen de zon in te fotograferen maar probeer dit juist eens om te zien wat voor effect het geeft. Niet alleen van veraf, maar ook takjes of naalden aan bomen die omhuld zijn met een laagje sneeuw zien er magisch uit tegen de zon in.

Zonnekap tegen de sneeuw
In de zomer gebruik je de zonnekap voornamelijk om lensflare tegen te gaan wanneer je foto's maakt met tegenlicht. Maar de zonnekap is ook handig voor andere dingen zoals het tegenhouden van sneeuw. Als het lichtjes sneeuwt wanneer je foto's maakt kunnen de vlokjes op je lens gaan zitten waardoor je geen scherpe foto's meer krijgt. Door de zonnekap op je lens te zetten houd je de vlokjes op afstand!

Macrofotografie
Ben je niet zo van de landschappen? Zoek het dan eens dichterbij. Hoe gaaf is het om een sneeuwvlokje van dichtbij vast te leggen? Dit gaat niet zomaar met je standaard lens helaas. Je hebt een goede macrolens nodig die datgene dat je ziet 1:1 over kan brengen naar de sensor van je camera. Daarnaast kom je nog dichterbij met extra macro tussenringen en opzetstukken om het vlokje van een paar millimeter groot op de foto te zetten. Ik zie een uitdaging hier!

Polarisatiefilter
De polarisatiefilter ken je misschien wel van de zomer wanneer je de weerspiegeling uit de zee of het zwembad wil halen om zo diepere kleuren te krijgen. Deze filter is ook heel goed te gebruiken op een zonnige winterse dag. Als je geluk heb is de lucht felblauw en wordt hij nog dieper van kleur door je polarisatiefilter op in de juiste hoek te draaien. Daarnaast houd hij reflecties tegen waar je last van kan hebben wanneer je bijvoorbeeld schaatsers fotografeert op een bevroren riviertje.

Overbelichten
Je camera is niet ingesteld op sneeuw. Waarschijnlijk worden je foto's allemaal wat te donker omdat je camera de hele foto 'midden grijs' probeert te maken. Een foto waarvan het overgrote deel wit is wordt dus snel grauw. Stel je camera dus handmatig in. Vind je dat te moeilijk? Probeer dan de 'over- en onderbelicht'-knop eens. Met deze knop kun je makkelijk overbelichten (of onderbelichten) in stapjes waardoor je foto er meteen een stuk beter uitziet. Zorg wel dat je de foto niet té licht maakt. Dan verlies je het detail in je sneeuw en dat is zonde.

Kleur in je beeld
Door het witte laagje sneeuw is er plotseling geen kleur meer te bekennen in je landschap. Maar alleen een landschap in wit kan snel saai worden. Probeer dus een kleur te vinden in de omgeving die eruit knalt. Dat kan een felgekleurde fiets zijn die net geparkeerd is tegen en boom of een zonsopkomst of ondergang die de lucht mooie felle kleuren geeft. Overal is kleur te vinden, als je maar goed zoekt.

Handschoenen met topjes eruit
Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van kou, en dus ook niet van vrijwillig naar buiten gaan in de winter. Maar voor mooie foto's wil ik best een uitzondering maken als ik het maar niet té koud krijg. Omdat het lastig is om je camera goed in te stellen met handschoenen aan heb ik handschoenen waar de vingertopjes af zijn. Niet ideaal want je krijgt het nog steeds een beetje koud, maar beter dan niets. En als je snel die prachtfoto's kunt maken kun je ook weer snel naar binnen.

Onaangetaste sneeuw
Vroeg opstaan is niemands favoriete hobby denk ik, maar de omgeving is het mooiste met een vers laagje sneeuw waar nog niemand doorheen heeft gelopen. Alles is egaal en het ziet er sprookjesachtig uit. Sleep jezelf dus uit bed om de meute voor te zijn en beloon jezelf daarna met een lekkere mok warme chocolademelk met slagroom.

Bergen
Wil je foto's maken tijdens de wintersport in de bergen? Landschappen die heel wijds zijn en bergen die enorm hoog zijn komen vaak niet helemaal over op foto. Probeer foto's van de omgeving te maken waar iets opstaat dat een maat aangeeft. Bijvoorbeeld een huisje, een skilift of gewoon een persoon. Zo creëer je diepte in je foto en kan je veel makkelijker de verhouding in je opnemen.

Snelheid
Heeft jouw camera een actiestand of een stand waarmee je snel meerdere foto's achter elkaar maakt? Deze opties zijn ideaal wanneer je op de latten staat en iemand uit je vriendengroep wil fotograferen terwijl hij of zij naar beneden komt. Zo is de kans klein dat je het mooiste moment mist.

Meer weten over fotografie of beeldbewerking? Neem dan een kijkje op www.fotografille.nl voor je dagelijkse portie tips en inspiratie!