Workouts Waar je Mee Moet Stoppen

Lichaam door Vrouwen redactie

Wie fit de zomer in wil gaan, verdoet haar tijd liever niet met oefeningen die niets doen voor je lichaam. Daarom doe je er verstandig aan de volgende oefeningen te schrappen uit je workout routine.



1. Traditionele crunches
Natuurlijk, crunches zijn goed voor je buikspieren. Maar ze richten zich slechts op een klein deel van je (bovenste) buikspieren. De meeste vrouwen willen juist de onderste buikspieren trainen, aangezien zich daar het meeste vet verzamelt. Daarbij veroorzaken traditionele crunches ook een vervelende spanning in je nek- en rugspieren. Kies liever voor oefeningen die ook je schuine buikspieren trainen, zoals de plate twist. Variaties op de traditionele crunch, bijvoorbeeld zonder aan je hoofd te trekken of met een bal zijn al een stuk beter dan de standaard versie.

2. Plank
In principe is de plank een goede oefening. Wanneer je echter sterker wordt is de plank al snel niet uitdagend genoeg meer voor je lichaam. Natuurlijk duurt het even voor je de plank 30 seconden vast kunt houden, maar zodra je het 60 seconden volhoudt is het tijd voor een andere oefening. Op dat moment train je je lichaam namelijk niet verder maar kun je beter kiezen voor oefeningen waarin je beweegt. Die kun je namelijk zwaarder maken (o.a. door sneller te bewegen) waardoor je sneller progressie maakt. Ook is de kans op blessures dan kleiner.


3. Hangende knielift

Het probleem met deze oefening is dat hij heel, heel zwaar is. Als je heel goed getraind bent kun je hem prima uitvoeren, maar als je net begint is de kans ontzettend groot dat je het verkeerd doet. Je mag alleen je (onderste) buikspieren gebruiken wanneer je je benen optilt tot borsthoogte, terwijl je de rest van je lichaam compleet stil houdt. Het is bijna onmogelijk om deze oefening uit te voeren als je geen stalen wasbordje hebt. Begin liever met een andere oefening!


Afbeeldingen: bron bron bron