Recept: Franse Gougères

Eten door Vrouwen redactie

Het Franse gerecht Gougère is oorspronkelijk een soort stoofpot welke bereid werd in de maag van een schaap. Later werd het geserveerd als een gerecht dat meer lijkt op een soesje dan op een stoofpot. Wij hebben hier het moderne recept van de soesjesvariant (een schapenmaag sprak ons minder aan), maar let wel: Het recept is voor de echte daredevil. Niet iedereen kan omgaan met de bereidingswijze, waardoor het vaak in een mislukking eindigt.

Tip: probeer het recept volgende week al een keertje uit om te oefenen, en serveer je zelfgemaakte Gougère tijdens een paasbrunch!



Ingrediënten:


250 ml water
125 gr ongezouten boter
1 theelepel zeezout
250 gr bloem
4 grote eieren
200 gram Gruyere kaas, geraspt

Bereiding van het deeg:

Smelt de boter samen met het zout en het water in een stevige pan op middelhoog vuur. Voeg het bloem toe en zorg ervoor dat alles goed met elkaar vermengd wordt. Daarna moet je het nog ongeveer twee minuten roeren op een laag vuurtje totdat het deeg loslaat van de pan. Laat het deeg een minuut of twee afkoelen. Het deeg is genoeg afgekoeld als je het kunt aanraken zonder je vingers te branden. Daarna kun je de eieren één voor één toevoegen en doorelkaar husselen met een mixer. Als alle eieren zijn toegevoegd, kun je de geraspte kaas toevoegen tot het gesmolten is.


Verdere bereiding Zodra uw deeg klaar is, kun je toefjes deeg ter grootte van een pingpongbal met een lepel aanbrengen op de bakplaat bedekt met bakpapier. Zorg voor genoeg ruimte tussen de toefen. Schuif de bakplaat met het deeg in een oven die is voorverwarmd op 200 graden. Het deeg kan 10 tot 12 minuten verwarmd worden totdat de buitenkant stevig wordt. Haal het deeg niet uit de oven, maar zet de oven op 160 graden om het te laten doorgaren wat waarschijnlijk nog eens 10-12 minuten zal kosten.



Bron