De natuurwonderen van onze planeet zijn ontelbaar - als je ze maar weet te vinden. Een tiental ijswonderen, ijzig mooi.
Blue River, Groenland - Ga kayaken in Groenland! Door smeltwater aan de ene kant en opvriezend water aan de andere kant verandert de loop van deze rivier continu, wat het zelfs voor locals spannend houdt.
Gletjser Watervallen, Svalbard, Noorwegen - Dit gebied bestrijkt ongeveer 60.000 km2, waarvan 60% bedekt is door een gletsjer. Tijdens warmere seizoenen vormt het smeltwater watervallen langs de randen van deze gletsjer.
Crystal Cave, IJsland - Deze ijsgrot bestaat binnenin een gletsjer. Smeltwater bovenop de gletsjer zocht een weg naar beneden en sleep zo holtes uit onder en in het ijs, waardoor deze grot ontstaan is.
Briksdal Gletjser, Noorwegen - Deze gletsjer maakt deel uit van het Jostedalsbreen National Park en bezoekers kunnen er zelfs op wandelen - mits ze vergezeld worsen door een ervaren gids, uiteraard.
Birthday Canyon, Groenland - Zoals water een kloof kan uitslijpen in aarde en steen (denk bijvoorbeeld aan de Grand Canyon, een van de bekendste voorbeelden) zo kan het ook door sneeuw en ijs snijden en een diepe kloof vormen.
Elephant-Foot Gletjeser, Groenland - De indrukwekkende vorm van deze gletsjer is vernoemd naar de voet van een olifant - hoewel in dit geval een mammoetvoet misschien passender was geweest. Bevroren Golf, Antarctica - Hoewel de naam anders doet vermoeden is deze formatie niet echt een bevroren golf. De naam is afgeleid van de vorm van het ijsblok. Het is gevormd door het jarenlang bevriezen van kleine laagjes water bovenop elkaar, waardoor de ronde formatie langzaam maar zeker vorm kreeg.
Gestreepte IJsberg, Zuidelijke Oceaan - Grote stukken ijs die de Pool bedekken breken af, waardoor ijsbergen ontstaan. Door de reactie met het zoute water van de oceaan kunnen er veelkleurige strepen in het drijvende ijs ontstaan. Indrukkend, nietwaar?
IJstoren Mount Erebus, Antarctica - Deze actieve vulkaan op Antarctica is een uniek fenomeen, waar vuur en ijs elkaar ontmoeten.
Penitentes, Chili & Argentinië - De ijspieken in deze regio bevinden zich zo'n 4 km boven zeeniveau, op het Andes plateau. Volgens studies zijn de spikes waarschijnlijk gevormd door het ongelijk smelten van een groot ijs plakkaat. De Penitentes kunnen tot 5 meter hoog zijn, waardoor het een onvergetelijke ervaring is er tussendoor te lopen.