Kerst Zonder Kalkoen Kan Niet

Eten door Vrouwen redactie

Kerst komt steeds dichterbij. En wat is nou een kerst zonder kalkoen? Dat kan natuurlijk niet. Maar hoe bereid je zo'n vogel nu precies? Kookse weet het en deelt het recept met ons.

Ingrediënten (voor 6 tot 8 personen):
- 1 kalkoen
- 140 gram boter
- rasp van 1 sinaasappel
- rasp van 1 citroen
- 2 takjes tijm (blaadjes, fijngehakt)
- 1 takje rozemarijn (blaadjes, fijn gehakt)
- 3 grote uien
- 2 laurier blaadjes
- 2 eetlepels olijfolie
- zout
- aluminiumfolie

Om te beginnen:
- verwarm de oven voor op 180 graden Celcius
- zorg dat de kalkoen droog is, dep eventueel met keukenpapier
- bereken de baktijd van de kalkoen: reken 40 minuten per kilo (dus een kalkoen van drie kilo moet 120 minuten in de oven)

Bereidingswijze:
1. Meng de boter samen met de geraspte schil van de citroen en de sinaasappel. Voeg hier ook de gehakte kruiden aan toe. Roer tot alles goed is gemengd.
2. Nu begint het lastige klusje. Maak met je handen de huid van de kalkoen los van het vlees. Het is het makkelijkst om bij de nek te beginnen. Verdeel het boter mengsel tussen de huid en het vlees zodat er overal een dun laagje boter zit en schuif de huid weer op zijn plaats.
3. Vul de holte van de kalkoen met de doormidden gesneden sinaasappel, de citroen en een doormidden gesneden ui. Ook doe je hier de laurierblaadjes bij.
4. Maak het vel van de kalkoen weer sluitend door een cocktailprikker te gebruiken. Smeer de kalkoen nu in met olijfolie en bestrooi hem met zout.
5. Snijd de andere twee uien in grove stukken, doe deze in een braadslee en zet de kalkoen hier bovenop. Voor je kunt beginnen met bakken maak je met aluminiumfolie een soort tent over de kalkoen.
6. Haal 30 minuten voor het einde van de baktijd de kalkoen uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 graden Celcius. Haal het folie eraf en zet de kalkoen nog weer eventjes in de oven.