Biologisch eten: yay or nay?

Eten door Miranda
Biologisch eten wordt de laatste tijd steeds populairder. Natuurwinkels worden steeds drukker bezocht en de consument is steeds bewuster aan het kiezen. De grote vraag is nu natuurlijk.. is biologisch wel echt zo gezond?
 
Groenten en fruit
Doordat de vraag naar groenten en fruit steeds groter wordt, worden er steeds meer chemicaliën gebruikt om de gewassen zo snel mogelijk, groot mogelijk en zonder insecten te laten groeien. Veel mensen staan hier niet bij stil, maar de hoeveelheid pesticiden en chemicaliën die tegenwoordig over ons eten gespoten wordt is ontzettend groot. Samen met andere additieven en conserveringsmiddelen is ons lichaam bijna de hele dag bezig met het neutraliseren en afvoeren van deze ?onbekende? stoffen. Op een gegeven moment komen er meer van deze stoffen binnen dan dat er afgevoerd kunnen worden en slaat je lever deze op in je weefsels. Weefsels vol chemicaliën en additieven? Dat kan later voor problemen gaan zorgen! Aandoeningen als astma, eczeem, depressie, migraine en spastische darmen worden steeds vaker in verband gebracht met giftige stoffen. Persoonlijk - als student zijnde - kan ik me heel goed voorstellen dat het prijskaartje je weerhoudt om biologische groenten en fruit te kopen. Koop bijvoorbeeld alleen het fruit biologisch dat je niet schilt, of begin gewoon met af en toe iets biologisch te kopen. Je zal merken dat je lichaam de giftige stoffen beter gaat uitscheiden (vaker naar het toilet!) en je minder moe bent. 
 
 
Vlees en zuivel
Hoewel ik bij groenten en fruit af en toe nog wel een oogje dichtknijp, probeer ik bij vlees en zuivelproducten bijna altijd biologische producten te kiezen. Zelfs met mijn kleine portemonnee vind ik dit dubbel en dwars de moeite waard. Een tijd geleden heb ik een documentaire gezien over waar ons eten eigenlijk vandaan komt. Na huilend voor mijn televisie te hebben gezeten en drie slapeloze nachten te hebben gehad ben ik op slag vegetarisch geworden. Omdat ik door PCOS moest oppassen met mijn graan- en suikerinname heb ik vlees weer geïntegreerd in mijn dagelijks eten, maar dan wel biologisch. De details van deze documentaire en de boeken zal ik jullie besparen, maar ik denk dat wanneer iedereen zou weten wat er in de slachthuizen, kippenschuren en vrachtwagens gebeurt, er een stuk minder vlees zou worden gegeten. In Nederland is het gebruik van hormonen bij dieren verboden, maar ik vraag me af of iedereen zich daar wel aan houdt. Wist je dat er bijna in elk stukje (niet-biologisch) vlees suiker is ingespoten? Het moet niet gekker worden! 
 
 
Genept
Omdat het idee van natuurlijk, puur en biologisch steeds populairder wordt spelen de fabrikanten hier natuurlijk op in. Op veel verpakkingen vind je inmiddels plaatjes van een boerderij of boer, groene kleuren en een ?natuurlijke? achtergrond. De consument denkt hierdoor sneller dat het product biologisch of natuurlijk is en gooit het snel in het winkelmandje zonder naar de keurmerken te kijken. Het is zelfs bewezen dat de consument 30% meer voor het product wil betalen als dit natuurlijk of biologisch is. Logisch dat de fabrikant hier op in wil spelen! Lees altijd de ingrediëntenlijst en kijk op de verpakking naar het goede biologische keurmerk. Ik zal nooit meer vergeten dat ik thuis kwam met een doos eieren met ?Blije kip garantie? en bleek dat deze eieren niet veel beter waren dan de eieren uit een gewone doos. Geen blije kip dus!

Mijn conclusie is dus: biologisch eten? Yay!
 
Koop jij weleens biologisch eten?
 
Lees ook de vorige artikelen van Miranda over gezond eten en afvallen!Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.

Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!

Voor meer voedingsblogs van Miranda, kijk even op de website van GLOW Nederland
!