7 Cosmetische Ingrediënten om te Vermijden

Gezicht door Vrouwen redactie

Slimme vrouwen bekijken de ingrediëntenlijst van vers aangeschafte cosmetische producten. Wat smeer je eigenlijk op je lijf en leden?

Foto's via Pinterest

1. Natriumlaurylsulfaat (ook wel bekend als SLS)

SLS is het ingrediënt dat ervoor zorgt dat je shampoo schuimt. Vaak zorgt dit ingrediënt echter ook voor huidirritaties. Er wordt zelfs beweerd dat SLS in combinatie met andere ingrediënten kankerverwekkend is.


2. Parabenen

Populair vanwege het 'gladmakende' effect. Ook dit ingrediënt kan allergische huidreacties veroorzaken.


3. Formaldehyde

Dit ingrediënt is lastig te vermijden, zeker als je niet elke ingrediëntenlijst helemaal ontleedt. Formaldehyde wordt niet alleen gebruikt in cosmetica maar zit bijvoorbeeld ook in meubelen en laminaat. Het probleem: de stof is kankerverwekkend.


4. Parfum

Parfum laat onze producten aangenaam ruiken, maar je weet nooit wat er precies in zit. Leveranciers zijn namelijk niet verplicht om de ingrediëntenlijst van geuren vrij te geven (een soort 'auteursrecht'). Resultaat: je hebt geen idee wat je nu eigenlijk op je huid smeert.


5. hydrochinon

Hydrochinon is een ingrediënt dat voorkomt in producten die de huid bleken of oplichten. Het is verboden in Europa, Japan en Australië, en met reden. Het vermindert de aanmaak van melamine, oftewel de pigmentvorming.


6. Alpha Hydroxy Acids

AHA's zijn veel voorkomend in huidproducten tegen huidveroudering. Het nadeel van AHA's is dat ze huidirritatie en lichtgevoeligheid veroorzaken.


7. PPD

Mensen die vaak hun haar verven of weleens een henna tattoo hebben laten zetten kennen PPD. Het ingrediënt zit namelijk in henna en kan bij overgevoeligheid ervoor je huid of haar ernstige schade toebrengen. Better safe than sorry - vermijd henna!