Dit is de vieze reden waarom je elke dag de haren uit je borstel moet halen

Haar door Fadak

Je haarborstel gebruik je minimaal één keer per dag, als het niet vaker is. Het is dan ook helemaal niet raar als er allemaal viezigheid in vast komt te zitten. Iedere dag alleen de haren eruit trekken is echt niet voldoende om het volledig schoon te krijgen. Dit is waarom en hoe vaak je een borstel moet reinigen. 

Een haarborstel is vergelijkbaar met een spons en een tapijt… het trekt allerlei dingen aan waarvan we liever niet willen dat het ze aantrekt. Denk hierbij aan haar (joh), stof, olie, oude producten zoals haarlak en zelfs huisstofmijt. En weet je wat het meest smerige is? Zodra je weer de zelfde haarborstel gebruikt zonder dat je het schoongemaakt hebt gaat iedere vorm van viezigheid weer in je haar. Zelfs dode huidcellen, en dat wil je niet. Verder krijgt de borstel een nare geur en doet het niet meer z’n werk zoals het hoort. Als dit niet genoeg redenen zijn om je borstel wekelijks schoon te maken…

Wat heb je nodig?

- Een pen of een rattenstaart kam
- Een schaar
- Een Schoonmaakborsteltje of een tandenborstel
- Een theelepel baking soda
- Een theelepel shampoo/zeep

Aan de slag!

Gebruik een pen als je geen kam hebt met een dun uiteinde om de haren uit de borstel te verwijderen. Werk van boven naar beneden en haal er zoveel mogelijk uit. De plukken die vast zitten, kun je met een schaar knippen en dan loshalen. Wees voorzichtig zodat je niet de kleine balletjes eraf trekt. En om het zo grondig mogelijk te doen gebruik je achteraf de tandenborstel.

Daarna is het tijd om de borstel te wassen. Doe een eetlepel baking soda en shampoo in een kop met water, meng het met elkaar en het is klaar voor gebruik. Doop de tandenborstel erin en schrob daarmee voorzichtig de haarborstel. Spoel de borstel vervolgens af en laat het zo goed mogelijk drogen. Vooral bij ronde- en metalen borstels is dit van belang.

Als je een houten borstel hebt is het noodzakelijk dat je hem zo min mogelijk nat maakt. Je kunt in plaats van shampoo een paar druppels tea tree olie gebruiken en het daarmee reinigen. En in plaats van het volledig af te spoelen zijn een paar spetters genoeg. Leg de borstel plat neer om zo goed mogelijk te drogen. Zoveel moeite is het niet, toch?