Seks & relaties / Relaties
Relaties

Deze vrouwen willen bewust niet trouwen

Velen hadden als klein meisje de droom om later te trouwen met hun prins op het witte paard in de meest spectaculaire prinsessenjurk die je je maar kunt voorstellen. Alleen wanneer je wat ouder wordt, blijkt dat hele trouwen toch niet echt voor jou weggelegd. Zeven lezeressen vertellen waarom dat hele trouwen van hen niet hoeft.

Renee (26): “Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar ik vind niet trouwen romantischer dan wél trouwen. Een scheiding is vaak veel gedoe, waardoor mensen er weleens voor kiezen het toch nog een kans te geven. Als je niet bent getrouwd, ligt de drempel voor het uit elkaar gaan volgens mij lager. Als je dan wel bij elkaar blijft, wil je ook écht bij elkaar blijven. Ik vind dat pure romantiek.”Miriam (26): “Mijn moeder is drie keer getrouwd. En ook weer gescheiden. Hoewel mijn moeder nooit heeft geroepen dat het huwelijk geen stand kan houden, geloof ik er hierdoor niet meer in. Ik behoed mezelf liever van die scheiding. 

Claar (35): “Tien jaar geleden zou ik in het huwelijksbootje stappen. Ik had alles al: de locatie, de jurk, gastenlijst, zelfs de huwelijksreis was geregeld. Ik kon niet wachten tot het zover was. Mijn toekomstige dacht daar alleen anders over. Hij wilde zichzelf eerst vinden voor hij een verbintenis aanging en kapte de bruiloft af. Ik was er kapot van. Maandenlang was ik depressief en leefde ik in een zombiemodus. Ik heb de liefde niet opgegeven, maar trouwen hoef ik écht niet meer.”

Lynn (27): “Trouwen vind ik een beetje achterhaald. Vroeger was het anders, dan kon je pas samenwonen als je was getrouwd. Tenminste, dat hoorde zo. Inmiddels leven we in een andere tijd. Vrouwen zijn ook kostwinner en het huishouden wordt verdeeld. Ik vind het idee van het huwelijk ouderwets, het hoeft van mij niet.”

Bo (24): “Als ik om me heen kijk, zie ik zoveel huwelijken stranden waardoor ik er niet aan wil beginnen. Bovendien kost trouwen ontzettend veel geld. Je kunt natuurlijk naar het stadhuis gaan op een maandag, maar dat vind ik ook niets. Daarnaast kost scheiden ontzettend veel geld, of je nu bent getrouwd in het bijzijn van honderd gasten of op het stadhuis.”

Irene (26): “Het idee van trouwen benauwt me. Mensen kunnen het bindingsangst noemen, maar ik weet van mezelf dat dat niet het geval is. Ik ben nu al acht jaar samen met een fantastische man, maar hij hoeft echt niet op één knie te gaan. Ik hoef niet iemands vrouw te zijn, een achternaam te delen of voor de wet en god verbonden te zijn.”

Fay (28): “Ik zie het nut van trouwen niet echt in. De liefde tussen mij en mijn partner wordt er echt niet beter op. Ik voel me al verbonden met hem en als ik met hem in het huwelijk treed, zal dat niets veranderen. Als we in de toekomst kinderen krijgen, zullen we ook met elkaar verbonden zijn tot de dood ons scheidt.”