Het ultieme recept voor b(r)akdag: kaneelrolletjes

Eten door Chiara

Het is zondige zondag, dus weer flink tijd voor een onweerstaanbaar suikerbommetje. Dit keer hebben we het simpele en snelle recept voor kaneelrolletjes voor je klaarstaan. Deze heerlijke rolletjes zijn ook wel bekend als cinnamon buns of cinnamon rolls en zijn knapperig van buiten, zacht van binnen en erg smeuïg… Begin jij al te watertanden? Ga dan snel aan de slag!

Benodigdheden voor het deeg:

- 450 gram bloem
- 225 ml lauw water
- 1 eetlepel droge gistpoeder
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel zout

Benodigdheden voor de vulling:
- 70 gram kristalsuiker
- 70 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram ongezouten roomboter
- 1 eetlepel kaneel

Benodigdheden van het glazuur:

- 50 gram mascarpone
- 25 gram ongezouten roomboter
- 375 gram poedersuiker
- een kopje melk (op kamertemperatuur) 

Keukengerei:

- een heteluchtoven
- een deegroller
- muffin-bakvorm (of muffinvormpjes) 
- drie grote kommen
- een mixer 
- een scherp mes
- een bakkwastje 

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden, vet de muffinvormen in met boter en mix het water, gist en honing in een grote kom tot een glad geheel.
  • Laat het mengsel 5 minuten rusten, zodat het mengsel kan rijzen en voeg daarna de bloem en het zout toe aan het mengsel en mix het tot een glad geheel.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en laat het deeg hier 10 minuten op rijzen. In de tussentijd kun je de vulling maken door beide soorten suiker met het kaneel te mengen in een kom.
  • Rol het deeg hierna uit met een deegroller tot een langwerpige plak van 1 cm dik. Laat de 50 gram roomboter 10 seconden smelten in de magnetron of in en pannetje en smeer deze met het bakkwastje op het deeg.
  • Strooi vervolgens het kaneel-suikermengsel over de boter en rol de plak deeg mooi strak op. Nu kun je de rol in 24 gelijke delen snijden. 
  • Plaats de kaneelrolletjes individueel in de ingevette muffinvormpjes en bak deze 15 minuten goudbruin.
  • Ondertussen kun je het glazuur maken door de boter, mascarpone en het vanille extract met elkaar te mixen in een grote kom. Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe tot een glad geheel. Voeg steeds 1 eetlepel melk toe tot het glazuur smeerbaar wordt.
  • Zijn de kaneelrolletjes goudbruin? Laat deze dan goed afkoelen voor je ze versierd met het glazuur. Laat het glazuur minimaal een uur opdrogen en…. Smullen maar!