Lifestyle / Eten
Eten

Eetgewoontes: biologisch of kiloknaller?

Iedereen heeft zo zijn eigen eetgewoontes. Wat doe je wel en wat vooral niet? Waar let je op en wat kan je niets schelen? Hieronder mijn eigen eetgewoontes én die van een aantal personen die ik heb ondervraagd.

Alles met mate
Zelf vind ik het belangrijk om mezelf niets te ontzeggen. Uiteraard, als ik het laatste stuk van een reep chocolade naar binnen heb gehakt, dan belet ik mezelf wel om geen tweede open te maken. Juist daar schuilt het geheim: alles met mate. En vaak vind ik dat enorm moeilijk. Een pak stroopwafels terug in de kast zetten na één stroopwafel, één rijtje chocolade afbreken van een grote reep en en die vervolgens weer terugleggen in de koelkast. Toch kan ik zeggen dat het went als je het eventjes volhoudt. Give it a try!

Biologisch
Helaas zorgt het ervoor dat je een stuk hoger bedrag mag aftikken aan de kassa, maar toch vind ik biologisch eten erg belangrijk - en dan voornamelijk vlees. Vlees koop ik hoe dan ook biologisch. Doordat het zo duur is, zorgt het er tegelijkertijd voor dat je minder vlees eet: een mooie bijkomstigheid. Naast biologisch vlees vind ik ook bijvoorbeeld biologische eieren, melk en kaas van belang. Ik zie nog zo vaak mensen een doosje scharreleieren in hun karretje leggen, terwijl dat van kippen komt die nooit buiten komen. Voor veertig cent meer heb je eieren van gelukkige kippen! Ik probeer er altijd op te letten dat er zo weinig mogelijk dierenleed kleeft aan de producten die ik in huis haal.


Zo min mogelijk vlees
Ik ben niet echt een vleesliefhebber, dus dit punt is een makkelijke voor mij. Ik probeer minimaal de helft van de week vegetarisch te koken. Gezonder en een stuk lichter verteerbaar. Ik kan het iedereen aanraden! Sowieso probeer ik (vrijwel) geen varkensvlees te eten. Je ziet varkens zelden buiten in de wei en daar wil ik niet aan bijdragen. Dieren horen buiten! Daarnaast vind ik varkensvlees altijd heel vet.

Ze.nl ondervroeg drie lezeressen over hun eetgewoontes.

P.: "Mij maakt het eigenlijk niet zo veel uit, ik heb geen vaste eetgewoontes waar ik me wel of niet aan vasthoud. Eerlijk gezegd koop ik nooit biologisch eten, dat vind ik onzin en bovendien te duur. Verder koop ik gewoon wat ik lekker vind en waar ik trek in heb, simpel!"

J.: "Ik ben vegetariër, dus ik moet altijd goed opletten dat ik gevarieerd eet om zo alle belangrijke stoffen binnen te krijgen. Ik koop zo veel mogelijk biologische producten en probeer zo min mogelijk zuivel te eten. Ik koop liever sojamelk bijvoorbeeld. Groente haal ik trouwens wel altijd vers, bij de groenteman."


W.: "Ik ben sinds twee weken bezig mijn eetgewoontes te veranderen, want ik leef veel te ongezond. Ik ben vrijgezel en leef in een studentenhuis, dus het is vaak avond aan avond magnetronmaaltijden en andere niet-voedzame dingen. Groente en fruit at ik al helemaal nooit. Daar ga ik nu verandering inbrengen. Sinds twee weken ben ik bezig bewuster te leven en zorg ik dat ik mijn vitamines binnenkrijg. Het is even wennen en lang niet zo lekker, maar ik voel me er wel beter door en dat is ook wat waard."

En hoe zit het bij jullie? Vinden jullie biologisch eten belangrijk of letten jullie daar nooit zo op? Let je überhaupt goed op wat je eet, of eet je gewoon waar je zin in hebt?