Vrouwen in topfuncties: Why?!

Werk & studie door Esther
Eerlijk gezegd snap ik het streven om vrouwen in ‘topfuncties’ te krijgen niet zo. Sowieso vind ik ‘topfunctie’ een walgelijk woord, maar dat is weer een heel andere discussie. Waarom zouden vrouwen zo nodig in topfuncties moeten? Het feit dat het zo ontzettend veel moeite kost om ze daar te krijgen geeft al aan dat het iets is dat de meeste vrouwen niet ambiëren lijkt me zo.

Uiteraard stel ik het punt dat vrouwen net zo geschikt zijn als mannen voor een baan als directeur of directrice hier niet ter discussie. Ik weet zelf ook wel dat dat zo is. Wat ik niet snap aan de hele situatie is dat ze vrouwen op deze manier (positief) proberen te discrimineren. Want is het niet gewoon zo dat de beste persoon de baan in kwestie zou moeten krijgen? Ongeacht of dat een man, vrouw, allochtoon, aliën, wie of wat dan ook is.

Het feit dat er volgens de regering 20% van de topfuncties vrijgehouden dient te worden zodat die door vrouwen ingevuld kunnen worden, vind ik klinken alsof vrouwen incapabel zijn. Immers, de vrouwen die echt een hoge functie zouden willen die streven er zelf wel naar lijkt me. En als ze er dan inderdaad geschikt voor zijn, krijgen ze vanzelf de baan wel. Want zo gaat dat. Je solliciteert, bent wel of niet geschikt en als gevolg daarvan krijg je wel of niet de baan. Easy as that.

Moet je je voorstellen dat je als man een droombaan door je neus geboord krijgt.

"Tsja, die is gereserveerd voor een vrouw! Helaas!” zal er dan gezegd worden.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar wat mij betreft mogen dit soort initiatieven vandaag nog de deur uit. Kan me ook niet voorstellen dat deze ‘regel’ door een vrouw is bedacht.

Ik regel mijn eigen baan wel, op het niveau dat ik wil. Juist dát is een stukje emancipatie.