How to: salarisverhoging?

Werk & studie door Lindsay

Natuurlijk wordt je inzet ontzettend gewaardeerd en op je ideeën wordt gereageerd met 'top!' en 'scherp!'. Maar, het vragen om waardering in meer salaris, how to?

Allereerst is het belangrijk goede argumenten te verzamelen waarom jij salarisverhoging zou moeten krijgen. Ben je gegroeid in je functie, heb je meer verantwoordelijkheid en draag je bij in vergaderingen en overleg? Werkgerelateerde argumenten die je op een vriendelijke, maar serieuze manier kunt overbrengen aan je leidinggevende om hem/haar te overtuigen van een nieuwe kijk op je salarisstrook.

Argumenten als 'Ik heb het nodig' of 'Ik kom zo niet rond' zijn totaal niet van belang voor je baas. Dat zijn persoonlijke argumenten, en hebben (helaas) meer met jouw bestedingspatroon te maken dan je waardering op het werk.

Maargoed, hoe ga je een dergelijk gesprek in? Net als met een sollicitatie, is het belangrijk je niet in je casual Friday-outfit te kleden, maar wat meer aandacht te besteden aan je uiterlijk. Een mooie blouse, een nette pantalon, je haar opgestoken en make-up verzorgd. Je gaat onderhandelen en als je er goed uitziet, voel je je klaar voor de strijd. Niets vervelender dan een opkruipende rok terwijl jij hortend en stotend loonsverhoging vraagt.

Ook is het belangrijk het moment te kiezen waarop je in gesprek gaat met je baas. Bij de koffieautomaat is geen goed idee. Nee, echt niet. Je wilt een serieuze salarisverhoging, dus plan ook een serieuze afspraak via mail of een vergaderverzoek in Outlook. Of vraag je baas persoonlijk of hij in de middag tijd heeft voor je.

Zo heb je zijn onverdeelde aandacht en word je niet gestoord door een collega die een cappuccino wilt of een collega die net terug is van zwangerschapsverlof en alles wil vertellen over haar nieuwe spruit.

Goed. Daar zit je dan. Allereerst is het belangrijk te vertellen hoe het op dit moment met jouw afdeling staat en wat jouw plek is in het geheel. Dat je het naar je zin hebt, je waardering hebt voor je team en hoe de zaak je ruimte geeft voor je ideeën en inbreng (alleen als dat ook zo is natuurlijk, maar dat lijkt me wel - gezien het uitgangspunt van dit gesprek).

Dan is het tijd om je huidige functieomschrijving te vergelijken met hoe je hier ooit binnenkwam en begonnen bent. Waarin ben je gegroeid en dus belangrijker geworden voor de werkzaamheden. Misschien heb je nieuwe collega’s ingewerkt en vergaderingen bijgewoond die niet voor iedereen op jouw afdeling waren. Meegedacht in werkgroepen over nieuwe projecten en jouw steentje bijgedragen aan de verbetering van processen of werkwijze.

En dan: de finale!
Ondanks dat het misschien moeilijk uit je mond te krijgen is: vraag of je de waardering die je als persoon krijgt, door complimentjes of positieve feedback - ook te realiseren is in een beter passend salaris dan wanneer je in dienst kwam. Je kunt aangeven dat het je blijft motiveren nu je huidige functie meeromvattend is geworden dan deze in eerste instantie was.

Glimlach even naar je baas, zelfverzekerd en vriendelijk, en wacht op zijn antwoord. Hopelijk komt er een positief antwoord en ga je kijken naar een beter passende beloning. Google vooraf even op ervaringen en salarisschalen en houd een richtbedrag in je hoofd dat redelijk is. Ik ken een vriendin die samen met haar leidinggevende al Google’nd tot haar nieuwe salaris kwam. Als jij precies de zoektermen kent omdat je die avond ervoor al hebt gevonden wat je wil verdienen, kun je die zoekopdracht natuurlijk een petit peu sturen ;-)

En dan, aan het eind van de volgende maand: get them voormalig too expensive shoes! Je hebt het verdiend, want hey: je hebt zelf onderhandeld over je salaris en dus mag je jezelf best belonen... :-) Is het niet gelukt, helaas pindakaas - koester dan geen wrok of raffel je werkzaamheden niet af. Als er in de toekomst wel ruimte voor is weet je baas van je verzoek.

Toi toi toi in ieder geval!