Loonstrookje onbegrijpelijk

Werk & studie door Redactie Ze.nl

Uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl blijkt dat loonstrookjes (of ook wel: salarisspecificaties) voor veel Nederlanders onbegrijpelijk zijn. Nederlandse werknemers weten niet wat zij netto verdienen. 64 procent van de ondervraagden weet niet hoeveel er van het brutosalaris wordt ingehouden en 87 procent weet niet precies waar de afdrachten op het loonstrookje voor staan.

Van de werkende Nederlanders die niet weten hoeveel er wordt ingehouden van het brutoloon snapt 45 procent de gebruikte termen op het loonstrookje niet. Daarnaast denkt 19 procent dat het ingehouden bedrag iedere maand wisselt. Florence Schmit, uitgever van NationaleVacaturebank.nl: "Het is opvallend dat een groot deel van de Nederlanders het eigen nettosalaris niet kent omdat dit het bedrag is waar mensen maandelijks van rond moeten komen. Ondanks de slechte begrijpelijkheid van het loonstrookje, zouden mensen dit toch echt moeten weten om te voorkomen dat ze aan het eind van de maand niet uitkomen."

Goed van vertrouwen
Van alle werkende Nederlanders die geen idee heeft waar alle afdrachten op het loonstrookje voor staan, gaan de meesten er toch vanuit dat het klopt. 22 procent van de werknemers controleert zijn loonstrookje nooit. "Om inzicht te hebben in de eigen financiële situatie is het belangrijk om het loonstrookje maandelijks te controleren. Hoe vaker je dit doet, hoe begrijpelijker het wordt. Daarbij werkt de overheid aan het verduidelijken van het loonstrookje. Er is echter al ruim een jaar overheen gegaan tussen het moment dat het kabinet aangaf met een simpeler loonstrookje te komen en het indienen van het wetsvoorstel om dit te bereiken afgelopen Prinsjesdag. Totdat dit er werkelijk van komt kunnen werkgevers hun personeel helpen meer inzicht te krijgen in het loonstrookje," aldus Schmit.

Meer duidelijkheid
De overheid werkt wel aan verduidelijking van het loonstrookje, maar inmiddels is er al een jaar overheen gegaan sinds het kabinet aangaf met een simpeler loonstrookje te komen. Als je twijfelt of je salarisstrookje klopt, vraag dan aan iemand op de P&O-afdeling van je werk om uitleg. Ben je lid van een vakbond, dan kun je daar ook je vraag stellen.

Bron: NationaleVacaturebank.nl / ANP