Omgaan met kritiek

Werk & studie door Dagmar

Kritiek krijgen
Wanneer iemand je vertelt wat je beter kan doen en wat je aan jezelf zou moeten veranderen, kan je het gevoel krijgen dat diegene je niet aardig vindt en er erg onzeker van worden. Omdat er allemaal verschillende emoties loskomen, kan je al snel de drama queen uit gaan hangen. Voel je toch niet zo snel aangevallen! Hou je rustig, ga niet in de aanval en denk eens goed na. Wat is nou eigenlijk het probleem? Luister eens goed naar de kritiek die je krijgt en laat het rustig tot je doordringen. Misschien is de kritiek wel terecht en zou je iets kunnen veranderen! Als de kritiekgever een punt heeft, zie het dan als een verbeterpunt. Leer jezelf beter kennen en zorg voor een positieve verandering van je eigen 'ik'.

Het is niet zo gek dat je kwaad wordt en in de aanval wil gaan: je wordt namelijk geconfronteerd met iets waar je niet goed in bent of met een eigenschap die je niet als je leukste kan omschrijven. Niemand heeft er wat aan als je boos reageert! Daarom zijn hier wat tips hoe je er beter mee om kunt gaan:

  • Ga niet meteen in de aanval.
  • Luister en huiver!
  • Denk goed na over wat er gezegd wordt.
  • Probeer samen een oplossing te vinden.
  • Zie de kritiek als een verbeterpunt.

Kritiek geven
Kritiek geven geeft ons vaak een benauwd gevoel: wat als we de ander ermee kwetsen? Als je wilt dat je aanmerkingen goed opgenomen worden en dat de persoon in kwestie er ook nog wat aan heeft, moet je ervoor zorgen dat je het op de goede manier overbrengt. Zorg dat je kritiek onderbouwd is en geef aan wat je anders zou willen zien. Laat zien dat je erover hebt nagedacht en iemand wilt helpen.

Praat altijd in de ik-vorm. Laat weten hoe jij je voelt en wat jouw beleving is van het probleem. Als iemand opeens keihard in de verdediging schiet, ga er dan niet vel op in. Leg rustig uit waarover het gaat en als dat niet werkt, vraag dan of de kritiekkrijger jouw woorden even kan herhalen. Laat je niet verleiden om op een ander onderwerp in te gaan: daar bereik je niks mee! Hier wat adviezen op een rijtje en dan kan het eigenlijk niet meer misgaan...

  • Kies het juiste moment
  • Houd het bij je kritiekpunten en dwaal niet af naar irritatiepunten uit het verleden.
  • Onderbouw je kritiek goed en denk goed na of het überhaupt wel kritiek is en niet het probleem gewoon bij jezelf ligt.
  • Denk goed na over de verwoording van je kritiek en wees duidelijk. Maak er niet een langdradig verhaal van, want dat maakt het alleen maar ingewikkeld.
  • Aanzetten tot nadenken is al heel veel. Denk niet dat iemand na jouw kritiek meteen een ander mens is!

Onthoud dat niemand kritiek krijgen of geven leuk vindt, maar iedereen komt wel een keertje aan de beurt. Het is geen schande, het is geen aanval, het is alleen maar iets wat je aan jezelf kunt verbeteren. Denk eraan dat degene die jou kritiek geeft het voor zich zou houden als hij of zij jou de moeite niet waard zou vinden! 

Hoe ga jij met kritiek om?