Mama / Kinderen
Kinderen

Kersverse moeders vaak bekritiseerd door vreemden


Toegegeven: een jengelende, krijsende, blèrende baby in de supermarkt is geen pretje. Een bekritiserende blik of tututu-geluid is dan ook binnen de kortste keren geschied. Maar hé, het huilen staat de kersverse moeders dan ook nader dan het lachen. 
 
Zo’n blèrende baby en een moeder die de chaos zelve is, bezorgt jou plaatsvervangende stress. Maar de moeder zelf waarschijnlijk nog veel meer. Want al die bekritiserende blikken... help! 
 

Bekritiserende blikken
Een meerderheid van de moeders (64%) geeft aan regelmatig last te hebben gehad van bekritiserende blikken en zelfs directe confrontaties 'of ze haar kind niet stil kan krijgen'. Tevens heeft 27% last van tuttende troela’s (lees: het afkeurende tututu-geluid maken) en 19% kan gesprekken afluisteren die duidelijk – in negatieve zin – over haar en haar jonge spruit gaan, zo meldt DailyMail

Bijna tweederde (61%) van de nieuwe moeders heeft het gevoel dat ze worstelt met hoe ze met haar huilende baby om moet gaan, met meer dan een derde die het gevoel van machteloosheid (38%) ervaart of het gevoel heeft 'geen goede moeder' te zijn (34%). Ongeveer een kwart ervaart paniek (24%) en 28% maakt zich zorgen. 
 
Ondanks dat jonge moeders bekritiseerd worden, geeft 90% aan dat ze nog nooit hulp aangeboden heeft gekregen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 42% van de moeders zegt dat ze zich op hun eenzaamst voelde net na de bevalling.

 
Paniek! 
Gevolg? Paniek en zorgen. Alison Knights, een ouderschapspsycholoog zegt: “Niemand voelt zich 100% voorbereid op de komst van een baby. Het is een leerproces, dus nieuwe moeders moeten niet zo streng zijn voor zichzelf als het even niet ‘perfect’ gaat.” 

Wat doe jij bij het horen van een jengelende spruit? Irritatie to the max of bied jij de helpende hand?