Kun jij goed kritiek geven en ontvangen..?

Psyche & spiritualiteit door Liesbeth
Kun jij goed tegen kritiek? Ik wel, ik kan het wel hebben als iemand iets te klagen heeft. Want weet je wat ik waardeer? Als iemand eerlijk is. Misschien een beetje bot, of lullig af en toe. Maar daar heb je uiteindelijk toch veel meer aan?
 
Kritiek. In de Van Dale staat het woord kritiek beschreven als aanmerking op iemands optreden of daden. Over het algemeen hebben we het over het feit of iemand wel of niet tegen kritiek ?kan?. Wat ik persoonlijk veel belangrijker vind, is wat je met die kritiek dóet. Houd jezelf eens die spiegel voor en wees eerlijk tegen jezelf. Want je weet zelf dondersgoed of kritiek terecht is of niet.
 

Maar wat doe je er mee? Word je boos, geïrriteerd of kruip je in de slachtofferrol? Dan ben jij waarschijnlijk iemand met een kort lontje als het om kritiek gaat. Probeer je te luisteren en neem je het commentaar in je op? Dan is de kans groot dat het doel van de kritiek wordt bereikt en is diegene die jou kritiek levert opgelucht. Want kritiek geven is naar mijn mening moeilijker dan kritiek krijgen. Niet dat ik zo?n held ben in kritiek slikken, maar bij kritiek géven is de reactie altijd een verrassing. En natuurlijk, als je kritiek krijgt is het eerst even flink balen. In feite zegt iemand namelijk dat je iets niet goed deed of zei. Waarschijnlijk wist je dat zelf ook al, maar doordat iemand anders dat nog even benadrukt word je gedwongen er nogmaals over na te denken. Maar wat belangrijk is om je te beseffen is dat de persoon in kwestie, die die kritiek levert, wel eerlijk tegen je is. En hoopt op verbetering. 
 
Al met al vind ik ?kritiek? een goed concept. Het berust namelijk op eerlijkheid. En we waarderen het allemaal als iemand eerlijk tegen ons is, nietwaar? Dus tel even tot tien als je kritiek op je bordje krijgt. Als het onterecht is (want dat kan natuurlijk ook) kom met argumenten. En als het terecht is, let?s face it!
 
Ben jij goed in kritiek geven en ontvangen?