Lifestyle / Media
Media

Aanrader: Derren Brown

Voor iedereen die geïnteresseerd is in psychologische spelletjes en wat er onder andere schuilgaat achter de verbouwde neus van Char is Derren Brown er. Deze Brit is een combinatie van mentalist en illusionist en maakt - zoals hij dat zelf zegt - gebruik van suggestie, psychologie, misleiding en showmanship. Zelf heb ik al zijn shows bekeken en zit ik steeds weer met mijn mond wijd open van verbazing te kijken.

The Heist
Zijn meest indrukwekkende show vind ik The Heist. In deze show heeft Derren Brown een oproep geplaatst voor een seminair over zijn trucs. Er komen een hoop zakenmensen op af en vanaf het eerste moment houdt Derren ze in de gaten om te kijken hoe beïnvloedbaar ze zijn. De bedoeling is dat hij ze onbewust ideeën geeft dat het oke zou zijn om iemand te overvallen. Ze krijgen bijvoorbeeld de opdracht om wat snoep uit een winkeltje dichtbij te stelen. Het is echt hilarisch om te zien dat alle mensen in pak opeens een Twix aan het stelen zijn. Daarna doen ze ook mee aan het Milgram experiment. Aan het einde van de show gaat hij testen of ze inderdaad in staat zijn om iemand van het geldtransport te overvallen. Ontzettend indrukwekkend en met een heel verbazingwekkend einde.

Maar dat is by far niet de enige bijzondere aflervering. Enkele andere voorbeelden van shows die Derren Brown gemaakt heeft zijn:

- Russian Roulette: waarbij Derren Russisch Roulette gaat spelen met iemand waarvan hij de gedachte gaat lezen.

- Messiah: waarin hij naar Amerika gaat (waar hij onbekend is) om mensen wijs te maken dat hij bepaalde gaven heeft. Bijvoorbeeld dromen lezen, praten met de doden en iemands medische geschiedenis bepalen. Hij laat hiermee zien dat mensen al snel bereid zijn om te denken dat hij over bovennatuurlijke gaven beschikt, terwijl ze in feite alleen maar geconfronteerd worden met trucs die ze nog niet kennen.

- The System: in deze show voorspelt Derren Brown de uitkomst van een paardenrace voor een van zijn kijkers. Verder heeft hij ook veel losse shows en een aantal grote live theatershows.

- Hero at 30.000 feet: deze aflevering gaat over Matt. Een jonge jongen met weinig zelfvertrouwen en een flutbaan waar hij niet uit lijkt te kunnen komen. Gedurende een aantal weken en verschillende hypnose-momenten wordt hij, volledig onbewust, ertoe gepusht om een vliegtuig bij wijze van noodlanding veilig op de grond te zetten.

Dus wil je meer zien? En dat kan ik je dus van harte aanraden. Er zijn met name op Amazon.com meerdere shows van hem te koop op dvd, maar ook overal op het internet zwerft Derren Brown-materiaal rond! Have fun!