Cocktails & food @ Marquee

Eten door Jet

Soms wil je gewoon écht een avondje uit. Je mooi aankleden, nippen aan een cocktail en dan naar je tafel begeleid worden door een vriendelijke gastvrouw/-heer om daar te genieten van een heerlijke maaltijd. Even al je zorgen vergeten en je King (of Queen) of the world voelen... Ik heb goed nieuws: ik heb een plek gevonden waar dit allemaal kan. In restaurant/cocktailbar Marquee!

Als je Marquee binnenkomt en met de trap naar beneden gaat, kom je in een hippe cocktailbar terecht, die je het gevoel geeft in New York te zijn beland. Je vindt er een gigantische bar van leer met daarachter een indrukwekkend aantal flessen drank en (ik moet eerlijk zeggen: niet slecht uitziende) barmannen. Je kunt je cocktail nuttigen aan de bar of in het loungedeelte voor de (moderne versie van een) openhaard. Je cocktails zijn zelf verzonnen en dus niet zo standaard als je gewend bent, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Autumn Crush (met o.a. Pear Vodka, rode bessen, appel-/lemonjuice, Amaretto en huisgemaakte 'spiced syrup') of de frisse Ground for Divorce (met o.a. Snow Leopard Vodka, huisgemaakte 'chai syrup' en lychee-likeur). Heerlijk!

Als je maagje begint te knorren en je een tikkeltje tipsy wordt, kun je naar boven gaan voor het restaurantgedeelte. Via de open keuken, waar chefkok Annis met de scepter zwaait, loop je een ruime lichte ruimte in met donkere banken en netjes gedekte tafels. Dit alles geeft een rustige, chique uitstraling, maar is tegelijkertijd ook gezellig en warm.

Bijzonder aan het eten in Marquee is dat ze 'surf 'n turf' serveren: rundvlees in combinatie met vis. 'Iehl!' hoor ik je denken, nou think twice. De combinatie van de ossenhaas (zo mals heb ik het zelden gehad) en de gamba's is bijzonder lekker. De rosevalaardappeltjes met huisgemaakte mayonaise en de frisse salade maken het gerecht compleet. De kaart van Marquee is erg divers en heeft een duidelijke Aziatische invloed. Denk hierbij aan loempia's, dim sum, yakitori en Pekingeend.

Vind je de vis/vlees-combinatie niet zo geslaagd, dan kun je ook alleen voor surf (vis) of turf (vlees) gaan - of natuurlijk voor een vegetarisch gerecht. Je kunt kiezen voor een mooi vleesje van de Lavasteen grill: van Côte de boeuf (600 gr) tot een malse tournedos. Voor de visliefhebbers wordt er dagelijkse verse vis aangeleverd vanuit de visafslag van IJmuiden. Probeer de heerlijke kreeft op aziatische of franse wijze bereid of de lekkere oesters. Ook de wijnen (je hebt keuze uit maar liefst 10 verschillende wijnen van wijnleverancier Vinites) zijn van hoge kwaliteit en voor een zeer redelijke prijs verkrijgbaar.

Opvallend is dat de bediening uitermate goed is (zowel in de cocktailbar als in het restaurant), iets wat je niet vaak in Amsterdam tegenkomt. Ze zijn vriendelijk, oplettend en niet te beroerd om je iets over het eten en de drank te vertellen.

Marquee heeft in mijn ogen een internationale allure en bevat alle ingrediënten om een heerlijke avond uit te hebben. Ook alleen voor een cocktail is deze tent al een bezoekje waard!

Marquee
Utrechtsestraat 30A
1017 VN Amsterdam
Tel: 020-3302569