Siska Mulder - Na Delphine

Media door Sanne_H

Het verhaal
Acht vrienden delen samen lief en leed, totdat één van hen verdwijnt. Delphine Zuiderland laat haar gezin in de steek en vertrekt met onbekende bestemming. Haar vriendin Nina is er als enige van overtuigd dat Delphine niet vrijwillig is weggegaan. Door haar zoektocht naar de waarheid raakt Nina verstrikt in een web van leugens en intriges. De veilige wereld van de vriendengroep valt uiteen en laat Nina achter met de vraag: wie heeft er schuld?

En?
Na Delphine is niet alleen ontzettend spannend, het boek doet de titel van een 'psychologische thriller' ook zeer zeker eer aan. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende personages en dit houdt je als lezer geboeid. De meeste hoofdstukken zijn geschreven vanuit Nina, de beste vriendin van de verdwenen Delphine. Maar er zijn daarnaast ook hoofdstukken die verteld worden vanuit andere karakters, waaronder de vrienden Zwier, Ruby, Giselle en Hans. Hierdoor kom je als lezer in de loop van het boek meer te weten over de karakters. Met als gevolg dat ook jij meegesleept wordt in het psychologische spel. Hierdoor kan je het boek moeilijk wegleggen: je wilt de puzzelstukjes bij elkaar brengen en doorlezen is dan de enige oplossing.

Vriendschap
Vriendschap en relaties tussen vrienden is het hoofdthema van dit boek. Na Delphine beschrijft ongeveer een maand uit het leven van acht personen in een hechte vriendengroep. Nina is de enige die twijfelt aan een vrijwillig vertrek van Delphine en vermoedt dat er een misdrijf in het spel is. Bijna obsessief besluit ze te gaan graven in het leven van Delphine. Dan komt ze erachter dat niet alleen Delphine geheimen heeft, ook andere vrienden uit de ogenschijnlijk vertrouwde vriendenclub blijken niet altijd de waarheid te vertellen. En dan komt de vraag die binnen vriendschappen een cruciale rol speelt: 'Wie is nog te vertrouwen?'

Aan het werk
Als lezer word je meegesleurd in dit web van wantrouwen. Je hebt het gevoel dat je de personages leert kennen - ondanks dat het er zo veel zijn - en je kan bijna niet anders dan ook verdenkingen plaatsen, woorden afwegen en eindjes aan elkaar knopen. En dat is wat, naar mijn idee, een goede thriller doet. Het zet jou als lezer 'aan het werk'. Je wilt meedenken: 'Wat kan er gebeurd zijn?', 'Wie spreekt de waarheid?', 'Waar leiden de personages me naar toe?'. Als dan de ontknoping daar is, realiseer ik me dat Mulder een heel goede schrijfster is. Ze sleepte me niet alleen het boek en de levens van de personages in, maar de door haar bedachte ontknoping is ook erg goed bedacht. Onverwacht, maar zeker niet onwaarschijnlijk. Indrukwekkend, maar ook bevredigend. Wat mij betreft kunnen we Siska Mulder toevoegen aan het de top van Nederlandse thrillerschrijfsters.


Na Delphine
Siska Mulder
ISBN: 9022554813
Prijs: 18,95
Uitgeverij: Meulenhoff | De Boekerij

Beeld Siska Mulder: Pascal Ollegott