Suzanne Collins - De hongerspelen

Media door Jet
Het verhaal
De 16-jarige Katniss Everdeen woont samen met haar moeder en zusje in het 12e en armste district van Panem. Sinds de dood van haar vader verzorgt ze het gezin. Samen met haar beste vriend Gale jaagt ze illegaal in de bossen en ruilt zij haar prooien voor ander voedsel. Katniss leidt een hard en armoedig leven in het 12e district, maar de onvoorwaardelijke liefde voor haar kleine zusje Prim houdt haar op de been.

Dan is het de dag van de boete; het begin van De hongerspelen. Een spel dat door het welvarende Capitool is verzonnen om de bevolking van de twaalf districten te straffen voor de burgeroorlog en ervoor te zorgen dat zij nooit meer in opstand komen. Elk jaar worden 24 kinderen, een jongen en een meisje uit elk district, geselecteerd (ook wel tributen genoemd) om in een gemanipuleerde arena met elkaar te vechten om leven en dood. Alles wordt op televisie uitgezonden en de bevolking van Panem moet verplicht kijken, velen van hen zien het zelfs als pure vermaak. Maar voor Katniss is het minder grappig als haar geliefde zusje wordt geselecteerd en zonder twijfel neemt ze haar plek in.

Katniss vertrekt samen met Peeta (de geselecteerd jongen) naar het Capitool en wordt daar klaargestoomd voor de arena. Ze worden gestyled en ondergaan interviews, om zo het publiek en sponsoren voor zich te winnen, want er wordt flink gewed op de tributen tijdens het spel. Maar hoeveel kans maakt een arm meisje tegen de sterke tributen uit de hogere en rijkere districten die hun hele leven al zijn getraind voor dit moment. Eén ding is zeker: Katniss gaat er alles aan doen om haar zusje weer in haar armen te kunnen sluiten.

En?
Hoewel het boek eigenlijk voor jongvolwassenen is, kan ik - mede door de goede recensies en het gedurfde thema - niet wachten om in De hongerspelen te beginnen. En vanaf het eerste moment verdwijn ik in het verhaal. Ik ga mee met de stoere Katniss op haar jachttochten, leef met haar mee als de naam van haar zusje wordt omgeroepen, reis met Katniss af naar het Capitool en voel haar angst voor De hongerspelen.

De schrijfstijl is snel en makkelijk, waardoor je bijna vergeet dat je aan het lezen bent. Ook is het ontzettend beschrijvend en beeldend geschreven, zodat je het gevoel hebt dat je over Katniss' schouder meekijkt. Het is een ontzettend spannend boek: wordt Katniss niet achterna gezeten door één van haar mede tributen, dan bezwijkt ze wel bijna aan vocht- en voedseltekort. Dit alles zorgt ervoor dat ik niet kan stoppen met lezen! Naast heel veel spanning bevat het boek ook een flinke portie romantiek, wat ook voor het nodige leesplezier zorgt.

Verwacht geen diepgaand boek van hoge literaire waarde (het blijft een tienerboek), maar houd je van spannende, snelle boeken à la Harry Potter en Twilight? Dan zal je De hongerspelen net als ik in een paar avonden- zo niet in één avond - uitlezen. Gelukkig houdt het verhaal hier niet op en heeft Suzanne Collins nog twee delen voor ons in petto. En ook kunnen we alvast uitkijken naar de film, want de filmrechten van het boek zijn inmiddels verkocht. Ik kan niet wachten...

De hongerspelen
Suzanne Collins
ISBN: 9047515978
Prijs: 10,-
Uitgeverij: Van Goor